Egyéb édességek Vegán receptek

20 perc és kész: bundában sült alma, a mennyei manna!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)
DSCF7091
Vegán változat

Előre le kell szögeznem, hogy ez az édesség, még jóindulattal sem nevezhető alakbarát harapnivalónak, azonban annyira finom, hogy évente néhány alkalommal nálunk belefér. Irulok-pirulok bevallani, hogy régebben, amíg csak a szénhidrátbevitel érdekelt, addig gyakrabban megfordult a konyhánkban.

 Javaslom, azért egy kiadós sétát iktassatok be a fogyasztása után (az amúgy sem árt meg soha)!

A cikk első részében egy vegán verziót olvashattok, majd lejjebb görgetve egy tojásos-tehéntejes változat is olvasható lesz. Utóbbit már olvashattátok a blogon, viszont úgy gondoltam, jobb, ha egy helyen vannak, mégis csak átláthatóbb így. Az eredeti receptet ide kattintva olvashatjátok el.

Hozzávalók a tej-, és tojásmentes bundás almához:

290 gramm alma (szeletelve, magházától megfosztva)

45 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

10 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, használjunk helyette teljes kiőrlésű búzalisztet)

25 gramm durumliszt

1 nagy csipet só

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 púpozott teáskanál őrölt fahéj

1 csapott teáskanál sütőpor -ha akad otthon, így a Karácsony közeledtével bátran próbáljátok ki mézeskalács ízű sütőporral!-

1 vanília rúd kikapart belseje, vagy ha nincs, akkor 5 ml aroma

170 ml kókusztej (bár nem próbáltam, szerintem más növényi tejjel is működik)

150 ml zsiradék (én napraforgóolajat mértem ki)

Elkészítése: az almákat meghámoztam és vékonyabb karikákra vágtam. Egy kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszedtem a magházukat, majd papírtörlőre (természetesen lehet konyharuhára is) rakosgattam őket. Míg összeállítottam a masszát, hagytam, hogy a nedvességet beszívja a papírt. Ez a lépés igen fontos, hiszen ha ez elmarad, akkor a massza „leeshet” az almáról.

DSCF7088

A liszteket, a fahéjt, a sütőport, a sót, az édesítőszert, és a vaníliát kimértem, majd hozzáadtam kisebb adagokban a kókusztejet is. Egy palacsintatésztánál sűrűbb, a nokedlitésztánál lazább állagú eredményt kell(ene), hogy kapjunk. A folyadék mennyisége minimálisan változhat.

Felhevítettem 150 ml olajat és belerakosgattam a masszában megforgatott (és lecsöpögtetett) almaszeleteket.

1 dl olaj „illant” el a serpenyőmből, ami valljuk be őszintén, magyarázatot is ad a fenti bevezetőmre: ez bizony nem bikinibarát.

Hozzávetőleges tápanyagértékek: a kész bundás almáim súlya 584 gramm lett, ebben 1284 kalória, 10 gramm fehérje, 103 gramm zsír és 75 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 66 gramm) lett benne nekem.


Hozzávalók a tejes-tojásos bundás almához:

56 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

24 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, akár durum, de természetesen lehet teljes kiőrlésű is)

1 db tojás – 50gramm nálam –

120 ml 1,5% tehéntej – tejszínnel is készíthető, de akkor növekedni fog a kalória-, és zsírtartalma is-

1 evőkanál négyszeres erejű édesítőszer 

1 teáskanál őrölt fahéj

1 csipet só

2 db alma – megtisztított súlya 150 gramm –

4 gramm sütőpor

150 ml zsiradék

Elkészítése teljesen megegyezik a fent leírtakkal.

SAM 5772
Tejes-tojásos változat

Hozzávetőleges tápanyagértékek: a kisült almák súlya 452 gramm lett. Összesen 1404 kalóriával, 13 gramm fehérjével, 118 gramm zsírral 81 gramm szénhidráttal (szénhidrátdiéta szabályai szerint 78 gramm) számolhattam.

Jó étvágyat!

 

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: