Bevezető – Mungóbab
Egy nagyszerű hüvelyes, ami finomabbnál-finomabb ételek alapját adja: legyen szó levesről, főzelékekről vagy éppen kenyérre kenhető pástétomról, de édes ételek alapjául is megállja a helyét. A szó eredete a szanszkrit mudga szóra vezethető vissza. Íme nyolc ok, amikért mindenképpen érdemes beszerezni belőle!
8 érdekesség a mungóbabról
- Már Kr.e. 1500 körül termeszthették/fogyaszthatták. Ázsiából terjedt el a világ minden tájára.
- Kálium-, és réz-, magnézium-, mangán-, réz-, és vastartalma kiemelkedő.
- 100 gramm szárazon mért mungóbabban átlagosan 16,3 gramm rost található. Így fogyasztásával segíthetjük a jó emésztést, székrekedés ellen is kiváló választás lehet.
- 100 gramm közel 24 gramm fehérjét tartalmaz. Vegetáriánusok számára fontos tápanyag lehet!
- Nagyon sok ( 100 gramm 625 µg – NRV% ~ 313%) folsavat tartalmaz, így várandós kismamák étrendjébe érdemes lehet beilleszteni.
- Gazdag esszenciális aminosavakban (a szervezet nem képes előállítani, táplálékkal szükséges bevinni szervezetünkbe), például lizinben, leucinban, és valinban is.
-
- lizin: a fehérjékben megtalálható 20 aminosav egyike a lizin. Táplálékkiegészítőkben is találkozhatunk vele. *
- leucin: májban, zsírszövetben és izomszövetben hasznosítja a szervezetünk. Képes serkenteni az izomfehérjék szintézisét. *
- valin: a valin megtalálható túróban, sajtfélékben, szezámmagban, szárnyas állatokban is. Szövetek regenerálódásában és az izom építésében is szerepet játszik többek között. *
-
- 20-30 főzési idő alatt megpuhul. Csíráztatott formában is elterjedt.
Felhasznált irodalom: itt, itt és itt. Vitamin- és ásványianyag-szükséglet kalkulátor itt. Mungóbab ásványianyagtartalma itt.
A kiemelt képért köszönet: Karolina Grabowska
A kutatás (LDL) elérhető itt.