Bevezetés-Boróka
- Rendkívül aromás fűszernövény, kissé csípős ízzel.
- A törzsön belül vannak fűszer- és egyben gyógyító hatásúak. azonban akadnak mérgezőek is!
- Egészben és őröltként is hozzá lehet jutni.
- Igen kiemelkedő a friss bogyónak az illóolaj,- és cukortartalma is.
- Nem utolsó sorban pálinkát is készítenek belőle, de a szlovák borókaízesítésű alkoholtartalmú ital, a Borovička egyik alapanyaga is. De aki szereti a gint, annak nem idegen a boróka íze sem.
Ételek, amikhez érdemes belőle felhasználni
-
- főzelékekhez
- salátákhoz
- savanyú káposztás ételekhez
- marinírozott halételekhez
- vadpástétomokhoz
- nagyszerű zamatot ad a pácleveknek (gyakran alapja húsfüstölő pácoknak)
- marhahúsokhoz
Szerepe a népi gyógyászatban
-
- serkenti az emésztést,
- veseproblémák felmerülésekor javasolják fogyasztását,
- köszvényproblémákra a termés bedörzsölésével hasznosítják.
Fűszerkisokos korábbi cikkei
A fűszerkisokos-sorozat korábbi cikkei ide kattintva elérhetőek.
Felhasznált irodalom: itt és itt. A borítóképért köszönet a pixabay.com fotósának.