Alapanyagokról Fűszerek

A skorbut ellenszere

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

A citrom

citrom hal

  • Indiából származik, viszont ma már szinte az egész világon termesztik
  • A citrom héját, levágva és megszárítva is forgalmazzák
  • Nagyon fontos, hogy ma már a boltokban kapható citromok héja kezelve van –kivéve a BIO-, így azok felhasználása reszelt formában kerülendő!
  • Viszonylag magas a rosttartalma
  • Skorbut ellenszereként először az 1600-as években tették kötelezővé a Brit Haditengerészet tagjainak a citromlé ivását, azonban a citrom –és citrusfélék- eme jótékony hatása csak a C-vitamin felfedezése, 1932 után vált elfogadottá és vált fogyasztása „gyakorlattá”. –írja a wikipedia.
  • Ajánlják:
    • salátákra csorgatva ecet helyett (egészségesebb)
    • reszelt héja dió-, mák-, és túrótöltelékekbe
    • gyümölcslevesekhez
    • kompótokhoz
    • rizsételekhez
    • puncsokhoz
    • halakhoz
    • teák ízesítésére
  • Szerepe a népgyógyászatban:
    • emésztésserkentő,
    • gyomorerősítő és
    • meghűlés esetén –magas C-vitamin tartalma miatt- is használják.

A fűszerkisokos további részei ide kattintva olvashatóak.

citrom

Felhasznált irodalom: itt. A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak. 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: