ananászos_almás_fagylalt_cukormentesen
Fagylaltok

Ananászos-almás fagylalt, mascarpone alappal

Két kicsi gyerekkel folyton fogyna a fagylalt, így elég sűrűn készítünk a hűsítő finomságból itthon. A kereslet sokszor magasabb, mint a kínálat, ha itthon készült fagyiról van szó, így be kell valljam, hogy néha kerül a boltból a mélyhűtőbe ebből a desszertből.

Úgy adódott, hogy maradt némi ananászunk a héten készült Szafi édes-savanyú csirkemell után, amit akár meg is ehettem volna magában, azonban Tomikánk két napig járt a sarkamban azzal, hogy nagyon szeretne fagyit enni, és nem a boltit szeretné, hanem az itthoni, gombócosat.

Nincs is szükségem ennél nagyobb dicséretre-gondoltam. – Így erőt vettem magamon.

Így megszületett a gondolat egy ananászos-almás fagylaltról, amihez light mascarpone alapot képzeltem el.

Tudtad?

  • egészen magas a C-vitamintartalma, 100 grammban 47.8 mg (NRV% – 59,7%)
  • mangántartalma kiemelkedő, 100 grammban 0.927 mg (NRV% – 46,4%)
    • a mangán részt vesz az anyagcsere folyamatokban
    • jótékony hatással van az agyműködésre
    • hiánya okozhat termékenységi zavarokat
    • teljes kiőrlésű gabonákban, zabpehelyben is megtalálható
  • állítólag, ha levágjuk a friss ananász zöld részét és földbe tesszük, képes gyökeret ereszteni
pineapple
Forrás: pixabay.com (kattintható)

Attól függetlenül, hogy light mascarpone is került bele, még igen magasak a tápanyagértékei -ahogy a legtöbb fagylaltnak-, de legalább, a jól megszokott módon

További fagylaltrecepteket ide kattintva olvashattok

Azok, akik már régebbről ismerik a blogot és olvassák, azok tudják, hogy mindig le szoktam írni -ahogy most is -, hogy amennyiben nincs fagylaltkészítő gépünk, akkor is készíthető fagylalt, viszont kicsit több energiánkat veszi igénybe. Ebben az esetben a fagyi alapot nagyjából 15-20 percenként ki kell venni a mélyhűtőből és alaposan átkeverni, hogy a kristályosodást megakadályozzuk. Mindezt addig szükséges ismételni, míg el nem érjük a fagyi állagot.

Nekem a lenti mennyiségből nagyjából 13 gombóc fagyi készült el.

Hozzávalók

200 gramm light mascarpone

200 ml cukormentes habtejszín -állati eredetűt használtam, de van növényi is, cukormentes

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

50 ml víz

120 gramm ananász -pucolt súly-

120 gramm alma -pucolt súly-

1 evőkanál citromlé -ha van rá lehetőség, akkor frissen facsart-

50 ml ananászlé -vagy 100%-os ananászlé vagy a cukormentes ananászkonzerv leve-

Díszítésnek

ananászszeletek

néhány levél menta

Elkészítése

1. Legelőször felkockáztam az ananászszeleteket, megpucoltam az almákat, magházukat kivettem. Feltettem őket főni 50 ml vízzel.

2. Mikor megpuhultak a gyümölcsök turmixba öntöttem, és pürésítettem őket.

3. Egy tálba mértem a mascarpone krémet, a habtejszínt, az édesítőt és a citromlevet. Egy habverő segítségével alaposan, homogén állagúra kevertem.

4. Hozzáadtam a gyümölcsmasszát, elkevertem a tejszínes alapban.

5. Fagylaltkészítő gépbe öntöttem és nagyjából 40 perc alatt elkészült a fagyi.

A gyerekeknek szoktunk tölcsért vásárolni -egy ostyakészítő masinával ez a lépés kiváltható 🙂 -, mert ők nem igazán szeretik kanalazni a fagyit.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

A kész fagyi súlya 670 gramm lett, ebben nekem 1200 kalória, 16 gramm fehérje, 102 gramm zsír és 48 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 30 gramm) lett.

Jó étvágyat!ananászos_almás_fagylalt_cukormentesen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy