piskóta cukormentes
Egyéb édességek Sütemények

Az elronthatatlan piskóta

DSCF9582 1

Én azoknak a táborát gyarapítottam, akiknek gondot okoz jó piskótát készíteni. Egy egyszerű süteménynek tartottam, amelynél azonban sok külső tényező okozhat sikertelenséget. Amikor teljes kiőrlésű liszteket kellett elkezdenem használni, csak egy újabb ok volt arra, hogy inkább hanyagoljam az elkészítését.

Nagyon kedvelem Farkas Vilmos blogját (ide kattintva elérhető az Ő eredeti piskóta alapreceptje), illetve nagyon szeretem a videóit is. Vilmos receptje alapján készül az én cukormentes, teljes kiőrlésű süteményem is, amivel végre sikerélményem lett. Ha mindent betartunk, elronthatatlan.

Vékony réteg cukormentes mogyorókrémet kentem a piskótalapok közé, majd vanília pudinggal töltöttem meg és vontam be kívülről. Egyszerű, nem bonyolult, mégis finom. De rengeteg sütemény alapjául szolgál(hat).

Hozzávalók:

6 darab M-es tojás

30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

80 gramm teljes kiőrlésű liszt

40 gramm finomliszt (vagy durum)

csipet só

1 evőkanál vanília kivonat

Töltelék+bevonat:

1 csomag vaníliás pudingpor

10 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

300 ml tej (1,5%-os)

30 gramm cukormentes mogyorókrém

1 nagy evőkanál holland kakaópor

Elkészítése: legelsőnek bekapcsoltam a sütőmet (alsó-felső sütési programra) 160°C-ra. Majd szétválasztottam a tojásokat. A sárgákat a robotgépem üstjébe tettem, majd magas fokozaton nagyjából 5-6 percig kevertem. Hozzáadtam a vanília kivonatot. Egy nagyon krémes állagot kaptam eredményül.

ezgif.com video to gif

 

Majd kiöntöttem egy tálba, elmostam az üstöt és beleöntöttem a fehérjéket. Szintén magasabb fokozaton kezdtem el felverni őket. Még az elején fokozatosan hozzáadtam az édesítőszert. Nagyon kell vigyázni, nem szabad nagyon keményre verni a habot, mert össze fog esni a piskóta. Ezzel kapcsolatban Farkas Vilmos így fogalmaz:

Az összeesett piskóta leggyakoribb oka, a túl keményre vert fehérje.
Magyarázat: A tojásfehérje hab apró buborékokból áll, és a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ez elkerülhető, ha nem verjük fel teljesen keményre a fehérjét.” – forrás. (⇐itt további hasznos információ a piskótakészítés rejtelmeiről)

A fehérjéből én egy keveset átszedtem a sárgájához, átkevertem hogy a sárgája kicsit „lágyabb” legyen, majd hozzáadtam az egészet a felvert tojáshabhoz. Majd apránként rászórtam a lisztek keverékét. Óvatosan, de alaposan a tészta alá nyúlva, egy spatula segítségével kevertem el.

Sütőpapírral bélelt, viszonylag nagy tepsibe öntöttem (30×25 centiméteres) és a már meleg sütőben 40 perc alatt sült meg nekem.

Míg sült megfőztem a pudingot. Miután elkészült, többször átkevertem, hogy langyosra hűljön.

Miután a piskóta is kihűlt, elfeleztem (felülről vágtam félbe és nem úgy, ahogyan mondjuk a tortát szoktuk), az egyik lapot megkentem cukormentes mogyorókrémmel, majd rásimítottam a puding egy kisebb részét, majd ráborítottam a piskóta másik felét. Körbekentem a maradék pudinggal és hűtőbe tettem.

Miután hűtő hideg lett, és a puding is megszilárdult kakaóporral hintettem meg.

DSCF9585

Korábbi tortarecept ebből a piskótából:

Karobos krémmel töltött torta

És azoknak, akiknek tojásmentesen kell, hogy szeressék a „piskótát”:

Tojásmentes piskóta csokoládépudinggal

Piskóta csokoládépudinggal, az iskolai menzás étlap egyik sztárja:

piskóta_csoki_pudinggal

 


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész süteményem súlya 799 gramm lett, ebben nekem 1264 kalória, 69 gramm fehérje, 57 gramm zsír és 113 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 110 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy