Bevezető
A mi családunkban nagy népszerűségnek örvend a palacsinta, a srácok reggeltől-estig tudnák enni, ha engednénk. Tomikánk sokszor visz az iskolába is, így van, hogy reggelente is sütök néhány darabot.
Tejszínes palacsinta
Hozzávalók
2 db tojás -100 gramm-
10 gramm négyszeres erejű édesítő – vagy más egyéb édesítőszer-
1 csipet só
5-10 ml extra szűz olívaolaj
280 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
300 ml tejszín (főző – 10%)
450-500 ml ásványvíz
Elkészítése
igazán semmi extra dolog a fenti hozzávalókat alaposan összekeverjük csomómentesre. Én teszek bele olajat így amikor sütöm, már nem használok külön hozzá. A tejszín ez esetben főzőtejszín volt.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
Az összes palacsinta súlya nekem 1040 gramm lett. A teljes mennyiségre számolt (hozzávetőleges) tápanyagértékek: 1951 kalória, 68 gramm fehérje, 54 gramm zsír és 273 gramm szénhidrát -az IR diéta szabályai szerint számolva 259 gramm-. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Tej és ásványvíz keverékével készítve
Hozzávalók
2 darab tojás
280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
120 gramm finomliszt
10 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer vagy egyéb, ami a diétátokban illeszthető
300 ml tehéntej
~400 ml ásványvíz
1 csipet só
zsiradék a sütéshez, ha nem tapadásmentes edényt használunk a sütéshez
Elkészítése
megegyezik a fent leírtakkal.
Fordított lisztaránnyal készített palacsinta
Hozzávalók
2 darab tojás
140 gramm finomliszt
60 teljes kiőrlésű búzaliszt
200 ml tehéntej -1,5%-os
2,5 dl ásványvíz -bubis
1 evőkanál olaj
1 csipet só
5 gramm xilit plusz vagy egyéb édesítőszer
Az utóbbi időben egy teljesen véletlen élethelyzet kapcsán világossá vált, hogy az autoimmun betegségem belobbanását és aktív, beteg szakaszát a túlzott teljes kiőrlésű liszt fogyasztása (is!) táplálja, felerősíti. Így, hónapok óta az inzulinrezisztencia dacára/ellenére inkább fehér lisztes dolgokat fogyasztok és csak a cukormentességre figyelek. Ez igaz a palacsintára is. 30%-ban teljes kiőrlésű búzaliszttel és 70%-ban finomliszttel készítem (ha tudom, akkor durummal, felszívódás szempontjából kedvezőbb, Honfi Detti dietetikus javaslata alapján).
Elkészítése
megegyezik a legelős palacsinta leírásával.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
100 gramm kész palacsintában (töltelék nélkül) nekem 182 kalória, 5 gramm zsír, 26 gramm szénhidrát és 7 gramm fehérje lett. Nagyjábóli glikémiás indexe 30%.
További palacsintareceptek a blogon ➡️ itt.
Szia,
Szeretném megkérdezni milyen autóimmun betegséged kapcsán eszel mégis nagyobb arányban fehérlisztes recepteket?
Nekem bélérintett endot állapitottak meg amit autoimmun betegsegnek is mondanak meg pluszba valószínűleg IR-em is van.
És nemtudom melyik változat lenne igy jobb számomra is.
Köszönettel!
Szia Anna!
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de sajnos ritkán jutok el a blog felületére az elmúlt hónapokban. Nekem colitis-em van (IBD), emiatt étkezem így. Azt nem tudom Neked megírni, hogy Neked milyen étrend lenne javasolt, hiszen nem vagyok szakember. Tiszta lelkiismerettel azt tudom tanácsolni, hogy kérj szakorvosi segítséget, annak ellenére is, ha esetleg hosszabban kell várnod az időpontra. Tünetmentes éveket kívánok Neked! Baráti öleléssel, Zsuzsi