b1-vitamin-finomat-másképp
Vitaminokról

B1 vitamin – tiamin

Alapvető információk a B1 vitaminról

  • timainként is ismerhetjük
  • a B1 vitamin felfedése Kazimierz Funk nevéhez fűződik
  • vízoldékony vitamin
  • szervezetünkből a felesleg kiürül, nem vagyunk képesek raktározni belőle, túladagolni normál körülmények között ebből kifolyólag szinte lehetetlen
  • mértékegysége a milligramm
  • általában a B vitaminok együttes szedése (sokszor B-vitamin komplex elnevezéssel találkozhatunk vele a patikák polcain) hatékonyabb, vagyis szinergista hatásúak

Szinergistának azt nevezzük, ha két különböző gyógyszer egy időben alkalmazva egymás hatását támogatja és erősíti. (Forrás: https://idegen-szavak.hu/szinergizmus

  • betegség, stresszes életmód, túlzott alkohol-, és koffeinfogyasztás, fogamzásgátló tabletta szedése,  valamint állapotosság és szoptatás ideje alatt szerveztünk igénye magasabb B1 vitaminra
  • hőérzékeny

stressz-finomat-másképp

Stresszes életmód esetén is érdemes figyelni a B1 vitamin bevételire

B1 vitamin jótékony élettani hatásai szervezetünkre

  • létfontosságú idegrendszerünk megfelelő működéséhez
  • hozzájárul az izmok és a szív egészséges működéséhez
  • támogatja az aktív  szellemi tevékenységet
  • részt vesz a szénhidrát anyagcserében

B1 vitaminhiány okozta tünetek

  • sérült szénhidrát anyagcsere
  • szívelégtelenségek
  • beri-beri betegség
  • Korsakoff-szindróma

Beri-beri – „képtelen vagyok rá”

A beri-beri szingaléz nyelven azt jelenti, képtelen vagyok rá. A B1 vitamin súlyos hiánya okolható a betegség kialakulásáért. Többek között izomgyengeséggel, lábízületek fájdalmával, és az egyensúlyérzék elvesztésével jár.

Korsakoff-szindróma

A Korsakoff – szindrómát számos betegség okozhat, de elsődleges kiváltó oka a túlzott alkoholfogyasztásból eredő kritikus B1 vitamin hiánya. A betegség jellemzője többek között a rövidtávú memória hiánya, a koncentrálás képességének csökkenése, helyben és időben való tájékozódás romlása, az egyén ítélőképességének részleges- vagy teljes hiánya.

Kazimierz Funk

Kazimierz Funk 1911-ben izolált egy anyagot a rizskorpából, mely a ma ismert tiaminnak az alapja.  Kazimierz, Christiaan Eijkman holland származású orvos egyik tanulmányát olvasva döbbent rá, hogy a rendszeresen hántolatlan rizst fogyasztó emberek körében kevésbé vagy egyáltalán nem jelentkezett a beri-beri nevű betegség, azon emberekhez  képest, akik csak hántolt formában fogyasztották a rizsszemeket. Munkához látott, majd 1911-ben megállapította, hogy az általa elnevezett vita amine, olyan aminocsoportot tartalmaz, melynek szervezetbe juttatásával elkerülhető a beri-beri kialakulása. Az Ő munkásságát vitte tovább Willem Frederik Donath, akinek 1926-ban sikerült izolálnia magát a hatóanyagot. A ma ismert tiamint végül 1936-ban a Williams csoport szintetizálta.

Mely élelmiszerekből juthatunk természetes módon B1 vitaminhoz?

  • hántolatlan rizs (barna rizs)
  • sertéshús
  • zabliszt
  • teljes értékű gabona
  • élesztő
  • hüvelyes zöldségek

barna-rizs-finomat-másképp

Felhasznált irodalom:

Earl Mindell – Vitamin Biblia

Továbbá itt, itt, itt, itt és itt.

Hírlevél

Tarts velem hírleveleimben is! Maximum heti egy alkalommal elküldöm Neked a hét cikkeit, receptjeit egy csokorba szedve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy