brassói_rostélyos_karajból_finomat_másképp
Húsos ételek

Brassói karaj

Bevezető

F. Nagy Angéla Különleges konyha című receptgyűjteményében találkoztam ezzel a recepttel. Vagyis egészen pontosan Brassói rostélyos néven ismertebb a nagyközönség számára, azonban én nem marhából, hanem sertésből -karajból- készítettem el.

Az eredeti receptet, ahogyan neve is utal rá, rostélyosból kell készíteni, vagyis a marha magas hátszín részéből. Szubjektív, de szerintem ez középkategóriás része a marhának, már ami az árazását illeti.

Még soha ezelőtt nem ettem Brassói rostélyost, de így készült karajt sem, de mikor olvastam a receptet, az áfonyás ízvilágú szósznál már rabul ejtett.


Jessica Lewis_áfonya_finomat_másképp

Az elkészítése végtelenül egyszerű, szerintem kezdő konyhatündéreknek is sikerélményt ad az elkészítése.

Nekem most lapult a szekrényben egy zacskó vöröslencse roppancs -Ataisz gyártótól-, de F. Nagy Angéla burgonyafánkot ajánl mellé könyvében.

finomat_másképp_cukormentes_receptek

Hozzávalók

950 gramm karaj

1 evőkanál zsiradék - nálam napraforgóolaj-

1 fej, közepes méretű vöröshagyma - nálam pucolt súlya 70 gramm-

6 dl víz

200 gramm tejföl - nálam 12%-os zsírtartalmú-

50 gramm cukormentes, áfonyalekvár

25 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

fűszerek: só, őrölt fekete bors, babérlevél, majoránna, csipet édesítőszer

1 evőkanál mustár

Köretnek az én esetemben Ataisz vöröslencse roppancs - snidlinges-pórés

Elkészítése

1. a vöröshagymát apró kockákra vágtam és az evőkanál zsiradékon üvegesre pároltam

2. a karajt vékonyabb szeletekre vágtam és kissé kiklopfoltam

3. a párolt vöröshagymakockákra fektettem a hússzeleteket és kérgesre sütöttem őket

4. majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat és megszórtam ízlés szerint sóval (~7 gramm), őrölt borssal (1 csapott kávéskanál), valamint hozzáadtam pár darab babérlevelet. Fedő alatt főztem tovább, kis hő fölött.

5. miután puhára főttek a karaj szeletek, kiszedtem őket egy tányérra. Majd a tejfölt kikevertem a liszttel, mustárral és áfonyalekvárral. A hús után maradt forró léből a tejfölös egyveleghez adtam, majd csomómentesre kevertem és az egészen beleöntöttem a lábosba.

6. kis hő fölött addig kevertem, míg kissé besűrűsödött, majd visszarakosgattam a húsokat és hagytam, hogy az egész átmelegedjen. Végül megszórtam majoránnával, csipet édesítőszerrel.

Vöröslencse roppancs elkészítése

1. a tasak tartalmát elkevertem 250 ml meleg vízzel, majd nagyjából 5 percig pihentettem. Ez idő alatt teljesen formázható massza lett belőle

2. krokett alakúra formáztam őket

3. kimértem 1 dl olajat és miután felmelegedett aranybarnára sütöttem őket.

4. papírtörlőre szedtem a roppancsokat, majd forrón tálaltam a karajjal őket.

  • Nekem összesen 25 ml zsiradékot szívtak magukba.

ataisz_vöröslencse_roppancs_finomat_másképp

TIPP

  • ha gluténmentesen szeretnék elkészíteni, akkor sűríthetjük bármilyen gluténmentes, lassabban felszívódó liszttel, mint például hajdinaliszt -ennél érdemes vigyázni, mert van egy különleges mellékíze, melyet sokan nem kedvelnek-, teljes kiőrlésű barna rizsliszt, kölesliszt stb.
  • ha keményítővel sűrítenénk, akkor a főzés legutolsó szakaszában keverjük ki egy kevés hideg vízzel, majd csurgassuk hozzá a tejfölös egyveleghez. Fontos, hogy keményítő használata mellett, hozzáadása után már ne főzzük túl sokáig ételünket! Néhány perc alatt besűrűsödik!
  • ha fontos a kevesebb zsírbevitel, a napraforgóolajat lecserélhetjük 25%-os zsírtartalmú margarinra is, illetve a tejfölt SKYR alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú sajtkészítményre. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a végső zsírmennyiséget.

hamis_brassói_rostélyos_finomat_másképp

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya 1069 gramm lett, melyben nekem 1893 kalória lett, valamint 215 gramm fehérje, 91 gramm zsír és 43 gramm szénhidrát lett benne.

a kész vöröslencse roppancs súlya kereken 400 gramm lett nekem, ebben 926 kalória, 30 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 124 gramm szénhidrát lett.

 

Hírlevél

Köszönöm, ha velem tartasz hírleveleimben is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy