Bevezető
A Férjem, aki alapvetően nincs oda a gombákért, még Neki is ízlett ez az étel. Nagyobb fejű gombákat lett volna érdemes választanom, de sajnos nem kaptam. Gluténmentes étel, köretnek barna rizst választottam most mellé, de természetesen más körettel (bulgur, egy zöldséges kuszkusz, csaj ugye ez esetekben már nem gluténmentes) is finom lehet.
A sajtszószt is gluténmentes liszttel sűrítettem, de természetesen a liszt fajtája is cserélhető gluténtartalmúra, ha nem fontos a glutén kikerülése. A gomba jótékony, élettani hatásairól ide kattintva olvashattok. Tojásmentes fogás.
Hozzávalók
500 gramm csirkemell
390 gramm gomba (nálam 28 darab, kicsi fej)
30 gramm zsiradék (margarin)
30 gramm hajdinaliszt
130 gramm sajt (nálam edami)
400 ml tehéntej (1,5%-os)
Fűszerek:
10 ml zsiradék (nálam most extra szűz olívaolaj)
Ízlés szerint őrölt bors (nálam fehér)
1 csapott evőkanál rozmaring
Ízlés szerint szárnyas fűszersó (nálam most a Vegeta natúr zöldfűszeres szárnyas fűszersója)
Elkészítése
Elsőként alaposan megmostam a csirkemelleket, apró kockákra vágtam és meghintettem szárnyas fűszersóval. Félretettem. Elővettem a gombákat, megtisztítottam őket, a gomba szárától most megváltam. A gombákat én nem sóztam meg, hiszen a szárnyas fűszersó fő alapanyaga a tengeri só. Megszórtam nagyon kevés borssal és rozmaringgal, meglocsoltam egy evőkanálnyi olajjal és átkevertem. Tepsibe rakosgattam a fűszeres gombafejeket, azokat pedig megtöltöttem a kockázott, fűszeres csirkemellekkel.
180°C-os sütőbe toltam és 35 perc alatt készre sültek nekem. Eközben tettem fel melegedni vizet a barna rizsnek is (most tasakosat használtam).
Miközben a sütőben pirosodtak, addig elkészítettem a sajtszószt. 30 gramm margarint feltettem melegedni, majd mikor teljesen folyékony lett, hozzáadtam a hajdinalisztet és néhány perc kavargatás után felöntöttem apránként a hideg tejjel. Ügyeltem rá, hogy csomómentesre keverjem. Mikor már sűrűsödött, hozzáadtam a kisebb kockákra vágott sajtot. Addig kevertem, míg teljesen felolvadtak benne a sajtkockák és megfelelő sűrűségűvé vált.
Mikor megsültek a csirkével töltött gombák, ráöntöttem a még meleg sajtszószt. Barna rizzsel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya (köret nélkül) 1137 gramm lett, ebben nekem 1644 kalória, 171 gramm fehérje, 81 gramm zsír és 55 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 41 gramm – gombára nem számoltam) lett.
Jó étvágyat!
