Édesanyánk gyermekkorunkban többször is készített emlékeim szerint ún. búbos húst, amit igazán kedveltünk, de a mi repertoárunkból eddig valahogyan kimaradt. Egészen a mai napig!
Igaz, egy kicsit a saját ízlésemre „reformáltam”. Annak idején, Ő egész biztosan sertéshúst használt –talán karajt?!- én viszont csirkemellel dolgoztam, a tetejére pedig nálam cukkini és gomba került, amiket sajttal szórtam meg. Köretnek most árpa került mellé, de természetesen bármi –rizs, kuszkusz, bulgur vagy éppen sült krumpli- is illik hozzá.
Egy nagyobb és egy kisebb tepsivel készítettem a lenti mennyiségből.
Hozzávalók:
10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
900 gramm csirkemell
930 gramm cukkini (tisztított súly)
500 gramm gomba (az én esetemben csiperke)
120 gramm füstölt sajt
Fűszerkeverék:
1 csapott evőkanál majoranna
1 csapott teáskanál pirospaprika
½ teáskanál őrölt kömény
1 csapott evőkanál petrezselyem
½ teáskanál borsikafű
5 gramm só
Elkészítése: először alaposan megmostam a zöldségeket, majd nagyobb kockákra vágtam őket. A cukkiniket ez alkalommal meghámoztam. Egy teflon alapú serpenyőben puhára pároltam őket némi só (ízlés szerint) és körülbelül 100 ml víz társaságában. Addig főztem, míg a gomba által eresztett víz is elpárolgott róla.
Közben felszeleteltem a csirkemellet, majd kiklopfoltam őket. Megszórtam a fűszerkeverékkel.
Két tepsim alját kiolajoztam, majd belefektettem a hússzeleteket. A párolt zöldségeket rárakosgattam a húsokra, majd megszórtam a reszelt sajttal.
180°C-os sütőben az első 20 percben légkeverésen sütöttem, majd grill funkción újabb 8 percet. (De egészen biztos vagyok benne, hogy a régi gázos sütőmben is elkészült volna mindenféle extra funkció nélkül is 🙂 )
200 gramm árpát –szárazon kimérve- háromszoros mennyiségű vízben, kis tűz fölött és fedő alatt főztem meg.
Irányadó/ hozzávetőleges tápanyagértékek: a kész ételem súlya 1919 gramm lett, ebben 1737 kcal, 276 gramm fehérje, 51 gramm zsír és 57 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 45 gramm lett benne, számoltam a cukkinire és a gombára is ez esetben).
Jó étvágyat!