Bevezető
A szomszéd nénitől (K. nénitől) kaptunk egy nagy tál, gyönyörű cseresznyét.
Nem is tudom már idejét sem, hogy mikor ettem utoljára frissen. Amint ránéztem, az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne kávéval kombinálni a cseresznye ízét, és mivel meleg van, a sütit jó gyorsan kellene elkészíteni. Elsőnek egy nyers-vegán süteményre gondoltam, de nem jött az „ó igen, ez jó lesz” ihlet, ezért végül vegánnak vegán maradt, de gondoltam 20 perc sütő működtetést még túlélünk , így muffinra esett a választás.
További muffinreceptek, itt.
Hogy a gyerekek és a Férjem is ehessen a süteményből koffeinmentes kávét használtam fel.
Hozzávalók 13 darabra
140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm durumliszt
10 gramm bambuszrostliszt
60 ml olaj (napraforgó nálam)
60 ml frissen főzött kávé
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
150 ml víz
150 gramm magozott cseresznye
1 nagy csipet só
7 gramm sütőpor
Elkészítése
Először beállítottam a sütőt 200°C-ra (alsó-felső). Külön kevertem ki a folyékony és a száraz hozzávalókat. A liszteket elkevertem, az édesítőszerrel, a sóval, a sütőporral. Erre ráöntöttem a vizet, a kávét és az olajat. Néhány mozdulattal kikevertem, vigyázva, hogy ne keverjem túl a tésztát. Hozzáadtam a cseresznyéket is.
Szilikon formákat használtam, belekanalaztam a tésztát.
Sütőbe toltam és 20 perc alatt készre sütöttem őket. Érdemes ránézni, hiszen a sütési idő módosulhat a sütő teljesítményétől is.
Hozzávetőleges tápanyagértékek az egészre
a kész muffinok súlya 595 gramm lett, ebben nekem 1327 kalória, 24 gramm fehérje, 65 gramm zsír és 149 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is 149) lett.
Jó étvágyat!