Szerettem volna húsmentes ebédet és vacsorát készíteni, de olyat ami gyorsan el is készül. De -számunkra- valami újat terveztem kínálni -tehát például nem főzeléket-, így némi gondolkodás után eszembe jutott, mi lenne ha készítenék egy csicseris salátát, amit teljes kiőrlésű pitába töltenék.
A pita receptjének alapja Limara receptje, ide kattintva elolvasható. Köszönet érte! Én a liszteken módosítottam és egy picivel több vízre volt szükségem, mint amennyit Ő használt fel. Én magam is, Limara tanácsát követve 8 darabra osztottam.
Vegetáriánus étel következik, amennyiben szeretnénk, hogy vegán legyen, úgy a tejfölt lecserélném creme vega krémre -nem próbáltam még, csak ötlet-.
Tehát hozzávalók a pitához:
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm finomliszt vagy durumliszt
15 ml olaj ∼ nálam extra szűz olívaolaj
10 gramm só
1 csomag szárított élesztő ∼ nekem most expressz volt itthon
320 ml langyon víz
Hozzávalók a töltelékhez:
240 gramm konzerves csicseriborsó ∼levét eltettem a hűtőbe, hogy készíthessek belőle mousse-t-
350 gramm paradicsom
1 kicsi fej vöröshagyma ∼ pucolt súlya nekem 30 gramm
100 gramm kígyóuborka
100 gramm kukorica ∼ nálam mirelit, főzés előtti súly
Hozzávalók a tejfölös öntethez:
300 gramm tejföl ∼ nekem 12%-os zsírtartalmú
8 gramm fokhagymakrém
5 gramm só
2 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
1 nagy csipet őrölt, fekete bors
1 teáskanál bazsalikom
Elkészítése: a liszteket kimértem robotgépem üstjébe, hozzáadtam a sót, az élesztőt, az olajat, majd miközben dolgozott a gép lassan adagoltam a folyadékot. Egy kicsit ragacsos tésztát kaptam. Mivel expressz élesztőm volt csak itthon, így a kelesztési idő kimaradt. Míg összevágtam a zöldségeket, addig pont annyit pihent a tészta, hogy már oszthattam is nyolc egyenlő részre.
Bekapcsoltam a sütőt 220°C-ra (alsó-felső program).
A tésztadarabokat kicsit kilapítottam kezeimmel az enyhén lisztezett felületen, majd széleit közepe felé hajtva gömbölyítettem össze. Mindegyikkel megtettem ezt, majd csak azután nyújtottam ki őket sodrófával.
Limara azt tanácsolja, hogy a sütő rácsán és ne tepsin süssük a pitákat, így én is így tettem. A forró sütőbe toltam egyszerre négy darabot -ennyi fért rá a rácsomra-. Nagyjából 3 perc után már látható volt, ahogy szép buborékosra emelkedtek. 6 perc sütés után kivettem őket.
A csicseriborsót leszűrtem, levét hűtőbe tettem, ugyanis tervezem, hogy csoki-mousse fog belőle készülni a következő napokban, de ahhoz, hogy jól sikerüljön hidegnek kell lennie a levének. Az uborka magvas részét kivágtam ∼ megettem egy csipetnyi sóval megszórva ∼, a vöröshagymát pedig a lehető legvékonyabbra igyekeztem felvágni.
A tejfölt kimértem, hozzáadtam a sót, az édesítőszert, a borsot, a bazsalikomot és a fokhagymakrémet. Alaposan elkevertem, majd fogyasztásig hűtőbe tettem, hogy össze tudjanak érni az ízek.
Ha tálalás előtt a piték már kihűltek, érdemes őket felmelegíteni.
És íme a habkönnyű csoki-mousse receptje, hogy semmi se vesszen kárba:
Habkönnyű csoki-mousse, meglepő alapanyagból
Hozzávetőleges irányadó tápanyagértékek a pitára: sütés után a piták súlya 804 gramm lett, ebben nekem 1890 kalória, 58 gramm fehérje, 25 gramm zsír és 320 gramm szénhidrát lett.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a salátára: a salátám súlya 820 gramm lett, ebben nekem 439 kalória, 22 gramm fehérje, 7 gramm zsír és 66 gramm szénhidrát lett.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a tejfölös öntetre: 320 gramm lett, ebben nekem 441 kalória, 11 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 15 gramm szénhidrát lett.
Jó étvágyat!