Bevezető
CSILLAGÁNIZS
- az ánizs aromájához hasonlítható, édeskés ízű fűszer
- a XVII. században kezdett elterjedni Európában
- Dél-Kínában őshonos fűszer-, és gyógynövényként tartják számon
- Termése csillag alakú: nyolc csontkemény tüszőből áll és sugarasan helyezkedik el
Ételek, amelyekhez illik
-
- süteményekhez
- gyümölcslevesekhez
- szilva-, és birskompótokhoz,
- puncs-, és egyéb likőrök használatához
- „Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizsnövénnyel, ami étkezésre nem használható, mert toxikus mérgező anyagot, anisatint Az Európai Unióba néhány alkalommal összekeveredve importálták őket, amelyek ételmérgezésekhez vezettek, ezért behozatalukat a 2002/75/EK bizottsági határozat külön szabályozta.” –hívja fel a figyelmet a wikipedia.hu.
Szerepe a népgyógyászatban
- jó görcsoldónak,
- szélhajtónak tartják.
- A Tamiflu nevezetű gyógyszer –influenzajárvány idején szokott megnőni a kereslet utána- egyik alapanyagát a csillagánizsban található sikimisavból állítják elő.
Fűszerkisokos sorozat
A fűszerkisokos további részei, ide kattintva olvashatóak.
Felhasznált irodalom: itt és itt. A fotókért köszönet a pixabay.com fotósainak. Borítóképért köszönet: Charlotte May fotója a Pexels oldaláról