Egy nagyszerű receptre bukkantam itt, amit norvég almatorta névvel illetett az elkészítője. Kicsit újragondoltam, változtattam az alapanyagok egy részén és így született meg az én verzióm, aminek a Férjem a diós pite, fahéjas almakoronával nevet adta.
Kellemesen dominál benne a dió íze, a tetején az alma és a fahéj illatának keveredése teljesen átjárta a lakás minden zugát. A Fiúk tányérjáról gyorsan fogyott, így bátran ajánlom Mindenkinek!
Ez a sütemény elkészült gluténmentesen is, ide kattintva el tudod olvashatod!
Hozzávalók
80 gramm darált dió
70 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
40 gramm finomliszt
20 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, akkor teljes kiőrlésű lisztet használjunk helyette) – bambuszrostliszt itt–
35 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer – édesítőszer itt– –
125 gramm puha margarin
2 db tojás –nálam 110 gramm-
5 gramm sütőpor – sütőpor itt –
320 gramm tisztított alma
ízlés szerint őrölt fahéj és poralapú édesítőszer
Elkészítése:
a puha margarint alaposan elkevertem az édesítőszerrel, majd egyenként hozzáadtam a tojásokat. Amikor egyneművé vált, a kimért sütőporos, diós liszteket is hozzákevertem. Én egy 25 cm széles, sütőpapírral bélelt formába kanalaztam a masszát, majd a már megtisztított és szeletekre vágott almákkal díszítettem a tetejét. Vékonyan megszórtam fahéjjal és édesítőszerrel. Előmelegített sütőben, magas hőfokon 20 perc alatt készre sütöttem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pitém súlya 688 gramm lett, ebben 1939 kalória, 38,2 gramm fehérje, 152,6 gramm zsír és 106,9 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 93,8 gramm) szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!