Bevezető
A pitét nagyon szeretjük, ahogyan a barackot is. Ráadásul utóbbihoz jó áron hozzá lehet jutni jelenleg. Sütemény mellett, a levesként is kap főszerepet a menünkön, a tejszínes barackleves receptje ide kattintva olvasható. Ezzel a süteménnyel a Férjemnek kedveztem igazán, mert a tésztája kicsit tömörebb állagú lett, amit Ő igazán szeret.
Hozzávalók
200 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
80 gramm finomliszt (vagy bármilyen más fehér liszt, de akár ez is lehet teljes kiőrlésű)
35 gramm sütőmargarin (70%-os ez esetben nálam)
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1 nagy csipet só
1 darab tojássárgája
480 gramm őszibarack (ez már a mag nélküli súly)
160 ml víz
15 gramm cukormentes sárgabaracklekvár (opcionális)
200 ml cukormentes habtejszín (állati eredetű, 30%-os) + ízlés szerint édesítőszer
Elkészítése
A liszteket, a sót, az édesítőszert és a hideg margarint alaposan eldolgoztam. Majd hozzáadtam a tojássárgáját és lassanként a vizet is. A víz mennyisége minimálisan változhat a lisztek minőségétől és márkájától függően. Egy kissé puha, enyhén ragadós állagú tésztát kaptam. Fóliába csomagoltam és 45 percre hűtőbe tettem.
Közben a már megmosott őszibarackokat felszeleteltem.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtottam a tésztát. Én egy 27 centiméter átmérőjű, előre kivajazott – kilisztezett piteformát használtam. Szép sorban belerakosgattam az őszibarackszeleteket, majd 20 perc alatt 160°C-on megsütöttem.
Teljesen ízlés dolga, de a sütőből kiszedve a pitét (ez teljesen rendjén van így), a barackok fényüket vesztik. Annak idején úgy tanították az étteremben, ahol dolgoztam, hogy ilyenkor egy minimális, ízben a gyümölcshöz passzoló lekvárt felmelegítünk és egy ecset, illetve a lekvár segítségével ismét fényt adhatunk neki. Így esztétikusabb látványt ad és természetesen az ízvilágán sem ront semmit, sőt!
Frissen felvert, cukormentes habtejszínnel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pite súlya 920 gramm lett, ebben 1438 kcal, 37 gramm fehérje, 37 gramm zsír és 224 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is) lett benne nekem. Ezek csak hozzávetőleges adatok!
Jó étvágyat!