cukormentes fank finomat maskepp
Fánkok Sütemények

Ellenállhatatlan teljes kiőrlésű fánk

Bevezető – Fánk

Az életmódváltásunk egyik legnagyobb szívfájdalmai számomra a sütemények voltak.

Elképzelni sem tudtam mi lesz velem. Hogy fogok enni a Édesanyám és a Mamám sütijeiből -a sajátjaimról már nem is beszélve-?! Akkor még el sem tudtam képzelni, hogy Anyukám külön fog nekem -vagyis nekünk, mert a férjem úgy eszik ahogy én 🙂 szolidaritásból és mert egészségesebb- sütni, főzni.

Visszakanyarodva: a fánk. Az első próbálkozásaim a fánkok terén szörnyűek lettek emlékeim szerint. Egy viszonylag kemény, tömény valami dereng a fejemben. De azóta már hellyel-közzel megtanultam az alapanyagokat használni, ügyesen variálni és íme, megszületett ez a fánkrecept. Csak lassabban felszívódó szénhidrátokat “pakoltam” bele, így akár reggelire is mehet, ha úgy tartja kedvünk.

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

30 gramm búzasikér

25 gramm friss élesztő

330 ml tejszín -természetesen cukormentes Frissítés! : kipróbáltam, hogy 165 ml 10%-os (főző)tejszínt és 165 ml vizet használtam a zsírmennyiség csökkentése miatt és ez a verzió is finom lett.

85 gramm olvasztott margarin (Frissítés!: kipróbáltam 25%-os zsírtartalmú csészés margarinnal is, a végeredmény így is szuper lett!)

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer -vagy egyéb édesítőszer-

csipet só

2 tojássárgája -nálam ‘L’-es méret, 39 gramm összesen-

73 ml zsiradék -ennyi olajat vett fel sütés közben, nálam most napraforgóolaj volt-

Elkészítése

minden hozzávalót a tejszínt kivéve kimértem a robotgépem üstjébe, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. A tejszínt langyosra melegítettem. Szép fokozatosan adagoltam, mert liszt minőségétől, márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is. Egy nagyon könnyű, puha, nem ragadós tésztát kaptam. Amint szépen elvált az üst oldalától frissen tartó fóliával lefedve pihentettem kerek egy órát:

teljes-kiorlesu-fank-finomat-maskepp

Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtottam, hajtogattam majd szaggattam. Közben elkezdtem melegíteni az olajat.

cukormentes-fank

Forró olajban kisütöttem őket és ízlés szerint tálaltam:

  • 5 gramm banán ízesítésű holland kakaópor és 10 gramm édesítőszer keverékével megszórva
  • 5 gramm őrölt fahéj és 10 gramm édesítőszer keverékével megszórva
  • cukormentes tejszínhabbal

farsangi-fank


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész fánkjaim (habtejszínes) súlya  1039 gramm lett, ebben 3276 kalória, 92,4 gramm fehérje, 164,8 gramm zsír és 329,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek.

a főzőtejszínes-csészés margarinos verzióra: a kész fánkjaim súlya 1014 gramm lett, ebben 2790 kcal, 92,4 gramm fehérje, 110,9 gramm zsír és 329,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm) lett benne nekem. Ennél a verziónál 56 ml olajat vett fel az egész fánk. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

Mióta nem igen vagyok képes megenni -egészségügyi okokból- a teljes kiőrlésű lisztet, azóta a 70-30%-os arányt megfordítom, ahogy a képen látható fánk esetében is. 70%-a fehér, 30%-a teljes kiőrlésű liszt, természetesen továbbra is hozzáadott cukormentes, valamint a állati eredetű tejjel készítettem:

cukormentes-fank-finomat-maskepp

A formázás ötletével a Pinteresten találkoztam.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: