Életemben elsőnek csináltam muffulettát, de máskor is fogok elnézve, hogy milyen gyorsan fogyott 🙂 Valójában ha szépen magyarul szeretném nevezni, töltött kenyérnek hívnám.
Valójában az én verzióm már nagyon távol áll az eredeti, egyébként olasz muffulettától, hiszen Ők -ha ismereteim helyesek- mortadellával, mozzarellával és olíva salátával ették. Ezzel ellentétben én sok minden mást is belepakoltam, gyanítom látván az én kreációmat a fejüket fognák elégedetlenségükben.
Hozzávalók:
Először is én sütöttem egy teljes kiőrlésű cipót, amelyhez kellett:
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
20 gramm búzasikér
10 gramm só (nálam himalájai)
25 gramm friss élesztő
körülbelül 250 ml langyos víz
A cipóm hozzávalóit kimértem, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön és szép lassan adagolva a vizet egy lágy, de nem ragadós tésztát dagasztottam. 1 órát fóliával lefedve pihentettem. Majd cipót formáztam belőle, ismét hagytam pihenni 20 percet. Bevágtam a tetejét, bespricceltem vízzel, majd közepes lángon (körülbelül 180°C-on) 35 perc alatt készre sütöttem.
A tetejét levágtam a kenyérnek és a belsejét kiszedtem úgy, hogy azért egy vékony réteg bél maradjon:
Majd a töltelékhez felhasználtam:
200 gramm füstölt reszelt sajtot
250 gramm sonkát
60 gramm pritamin paprikát
90 gramm paradicsomot
3 db tojást
fűszereket (só, bors és bazsalikom a tojásra és paradicsomra)
mártogatósnak fűszeres-mustáros tejföl
Rétegezve pakoltam a kenyér belsejébe a hozzávalókat. Sajttal kezdtem, majd sonka, paradicsom, tükörtojás és így tovább amíg meg nem telt a kenyerem:
Visszatoltam a sütőbe újabb 15 percre, hogy a sajt megolvadjon és íme:
![Ettél már muffulettát? 12 Elkészült a muffuletta ahogy Zsuzsi készíti](https://i0.wp.com/finomatmaskepp.cafeblog.hu/files/2016/03/SAM_4054-300x225.jpg?resize=300%2C225&ssl=1)
Fejes salátával és fűszeres tejföllel ettük. A tejfölhöz bazsalikomot, sót és egy teáskanál mustárt tettem:
Nyilván ha valaki nem szeretne kenyeret sütni a boltival is finom lesz. A mártogatós nálunk azért készült tejfölből és nem joghurtból, mert a tejfölre nem kell szénhidrátot számolni.
Ami a számokat illeti: 100 gramm elkészült ételben 17,9 gramm szénhidrát és 191,1 kalória lett nekem. Mivel “nem számolós” alapanyagom kettő volt (paradicsom és fejes saláta) és ezek súlya nem haladta meg a 200 grammot nem számoltam rájuk szénhidrátot, ha valaki a fent megadott mennyiségtől eltérne, számolandóvá válhat.
Jó étvágyat! 🙂