Bevezető – Fánk mentesen
Nyakunkon a farsangi időszak, amely nem telhet el fánk (készítése és evése) nélkül, főleg ott nem, ahol gyerekek is vannak.
Hogy az ételallergiás nagyobbikunk se maradjon ki semmiből, így készült el ez a (állati eredetű) tej-, tojásmentes finomság. S hogy én is ehessek belőle nyugodt szívvel, hozzáadott cukormentes és zömében teljes kiőrlésű liszttel készült.
További fánkreceptek ide kattintva elérhetőek!
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű liszt (az állaga és felszívódása is jobb lesz, ha teljes kiőrlésű tönkölyt tudunk használni, de nekem éppen elfogyott)
120 gramm durumliszt vagy finomliszt
10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható, állagjavítóként használom, illetve szintén lassítja a szénhidrátok felszívódását)
20 gramm búzasikér (szintén állagjavító, kihagyható)
1 nagy csipet só
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
60 gramm margarin (én 25%-at használtam, természetesen mehet a 70%-os sütőmargarin is, de akkor magasabb lesz a zsír-, és kalóriatartalma)
30 gramm friss élesztő
300 ml növényi tej (nálam most kókusz, természetesen cukormentes)
Napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítése
a liszteket, a sikért, a csipet sót, az édesítőszert és a margarint kimértem robotgépem üstjébe, majd rámorzsoltam az élesztőt. Miközben dolgozott a gép, folyamatosan adagoltam a langyosra melegített növényi tejet. Egy puha állagú, ám az edényem falától szépen elvált tésztát kaptam.
Gondosan lefedtem, majd 40 perc kelesztés után, meghajtogattam és kiszaggattam a tésztát.
Forró olajban mindkét oldalukat megsütöttem:
Melegen tálaltam felfőzött erdei gyümölcsökkel és cukormentes lekvárral.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész fánkjaim súlya (összesen 55 ml olajat vettek fel) 840 gramm lett, ebben 2179 kalória, 81 gramm fehérje, 80 gramm zsír és 280 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai alapján számolva 269 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!