gesztenyetorta
Sütemények Torták

Gesztenyekrémes-narancsos torta

DSCF9871

Mondhatni, hogy minden évet valamilyen tortával búcsúztatunk, hiszen a Férjem Édesapja december 25-én született, így aznap mindig tortával készülök. Idén gesztenyekrémes-narancsos változat mellett döntöttem a Férjem unszolására.

Ugyanis, nem olyan régen volt lehetőségünk néhány napot kettesben tölteni, ahol a szálloda éttermében az egyik este gesztenyekrémes poharas desszertet is volt alkalmunk megkóstolni. Azóta többször készítettem itthon ebből a finomságból.

A piskóta a jól megszokott Farkas Vilmos féle piskóta, átalakítva. A liszteket teljes kiőrlésű lisztre és finomlisztre cseréltem. A finomlisztet Honfi Bernadett dietetikus ajánlása alapján durumlisztre is cserélhetjük a jobb felszívódás érdekében (nekem most sajnos nem volt itthon, de ez Titeket ne gátoljon a használatában!)

22 centiméter átmérőjű, szilikonos tortaformát használtam.

Figyelem! Fogyni vágyóknak ezt a tortát nem ajánlom (a krém igen zsíros), vagy csak vékony szeletet, utána kiadós sétával/edzéssel összekapcsolva! Esetleg érdemes light mascarponet vagy natúr krémsajtot választani a zsírosabb változat helyett!

Hozzávalók:

6 darab tojás (L-es méretűt használtam)

65 gramm teljes kiőrlésű liszt

30 gramm finomliszt (vagy egyéb fehér)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 nagy csipet só

1 darab narancs frissen facsart leve

Hozzávalók a krémhez:

250 gramm mascarpone

250 gramm natúr gesztenye (gyorsfagyasztottat használtam, de cukormenteset)

200 ml cukormentes habtejszín

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 darab narancs frissen facsart leve

 

+ egy kevés holland kakaópor

+ néhány szelet narancs

Untitled design

Elkészítése: bekapcsoltam a sütőt 160°C-ra (alsó-felső).

Szétválasztottam a tojásokat. A sárgáját robotgépem üstjébe tettem és magas fokozaton nagyjából 5 perc alatt krémesre kevertem. Közben a száraz hozzávalókat: liszteket, csipet sót  kimértem egy külön tálba. Mikor a sárgája sűrű lett, következett a fehérje. Fontos, hogy a tál, amibe a fehérjét tesszük teljesen tiszta és száraz legyen.

A fehérjéhez adtam rögtön a legelején az édesítőszert, majd szintén magas fokozaton felvertem. A hab akkor jó, amikor már nem esik ki a tálból, viszont nem kőkemény, mert akkor megtörik, hanem inkább krémesebb az állaga.

Mikor a fehérje is felverődött, akkor a sárgáját ráöntöttem, határozott mozdulatokkal a massza alá nyúlva eldolgoztam. Majd hozzáadtam a száraz alapanyagokat. Szintén gyors mozdulatokkal elkevertem.

 

Tortaformámba öntöttem. A tészta széleit középről kifelé húztam a forma széleihez. Így a végeredmény az lett, hogy a közepe lejjebb volt, mint a széle, de ez nem gond, mert a sütés során a közepe szépen meg fog nőni.

A már meleg sütőbe toltam és nekem 40 perc alatt készre sült. Miután megsült, tiszta konyharuhára borítottam és hagytam teljesen kihűlni, krémmel töltés előtt.

 

Míg sült a torta elkészítettem a krémet. Robotgépem üstjébe tettem a habtejszínt, magas fokozaton habbá vertem, majd hozzáadtam a mascarponet, majd a már kiolvadt gesztenyét és édesítőszert. Hozzáöntöttem az egy darab narancs facsart levét. Alaposan elkevertem.

 

A kihűlt piskótát félbevágtam. A másik narancs kifacsart levével meglocsoltam a piskóta belsejét/lapjait. A krém felével megtöltöttem. Ráhelyeztem a piskótalapot/tetejét és kívülről is bevontam. Oldalát egy recés szélű hablapáttal áthúztam. Majd megszórtam holland kakaóporral. Habzsákot és egy számomra tetsző kinyomófejet vettem elő és a maradék krémmel díszítettem. Közepére egy szelet narancsból háromszögeket vágtam és a krémbe szúrtam.

Fogyasztásig hűtőbe tettem.

DSCF9873


 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész tortám receptje 1128 gramm lett, ebben nekem 2663 kalória, 75 gramm fehérje, 187 gramm zsír és 167 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 144 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy