Hozzávalók:
1000 gramm csirkemell
180 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
250 gramm bacon
250 gramm gomba (nálam csiperke)
150 gramm reszelt sajt
Fűszerek: 1 evőkanál majoránna, 1 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál rozmaring, 5 gramm só
Köretnek 300 gramm basmati rizs
Elkészítése: a bacont serpenyőbe tettem, majd mikor zsiradékot engedett, rátettem az apró kockára vágott vöröshagymát. Majd hozzátettem a vékony szeletekre szeletelt gombát, megszórtam rozmaringgal őket. Míg a bacon és a gomba főtt, addig felszeleteltem a csirkemelleket. Egy mellett ketté, félbe vágtam.
Majd befűszereztem a csirkét a majoránna, a kömény, a bors és a só keverékével.
Jénaim aljába tettem egy sor csirkemellet, majd rákanalaztam a gombás alap felét, végül újabb réteg csirkemell, majd a maradék gombát és bacont. Végül pedig megszórtam sajttal. 35 perc alatt megsült 200°C-on.
Míg sült teflon alapú edényembe kimértem 5 ml zsiradékot, amire rászedtem 300 gramm szárazon mért basmati rizst. Addig pirítottam a rizsszemeket, amíg kaptak egy enyhe halvány barna színt, majd felöntöttem dupla mennyiségű vízzel. Fedő alatt, kis láng felett körülbelül 13-15 perc alatt megpuhult. Ekkor megszórtam 7 gramm sóval. Elzárva a tüzet alatta, hagyom még pihenni/duzzadni a rizst további 10 percig tálalás előtt.
Ha megmaradunk emellett a köret mellett, akkor gluténmentes diétába beilleszthető.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész ételem súlya 1499 gramm lett, ebben nekem 3125 kalória, 343 gramm fehérje, 171 gramm zsír és 41 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 16 gramm) lett.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a köretre: a kész rizs súlya 1315 gramm lett, ebben nekem 1109 kalória, 26 gramm fehérje, 8 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!