gulyasleves_finomat_maskepp
Húsos ételek Levesek

Gulyásleves, a hungarikum

gulyásleves_a_hungarikum_finomat_maskepp

Bevezető – Gulyásleves

Rengeteg készítési módja akad a gulyáslevesnek, amely 2017 óta hivatalosan is hungarikum.

Hogyan lett a gulyásból nemzeti étel? -erre a wikipédián is olvashatunk választ:

„Bármilyen különösnek tűnik, de a gulyás (pörkölt, paprikás) nemzeti étellé válása szoros összefüggésben állt II. József reformtörekvéseivel. Az uralkodó politikájával erősen veszélyeztette Magyarország jogi különállását, mivel azt Ausztriával és Csehországgal közös egységes birodalmi közigazgatási rendszerbe kívánta olvasztani. A kiváltságait féltő nemesség a magyar nyelv védelme és a magyar ruha újbóli divatba hozása mellett egy egyszerű alföldi pásztorételben vélte megtalálni azt az ételt, amely a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. Kiválasztódásának több oka is volt. Sajátos megjelenése (a paprika szép, egyéni színt adott neki), valamelyes ismertsége, amit az utazók, katonák révén ért el, sokat nyomott a latban, de az elsődleges ok egészen más volt. A gulyást színmagyar ételnek tartották, hiszen az Alföldnek olyan részéből származott (a Nagykunság, a Hortobágy és peremvidékei), amelyet a legkevésbé ért el a Dunántúlon igen jellemző „elnémetesedés”. Ilyen ételt a magyar nemesség asztalán nemigen lehetett volna találni, ezért esett egy pásztorételre a választás….”

Szintén a wikipédián 11 féle gulyásváltozatról olvashatunk.

Azt mondják a gulyást bográcsban az igazi főzni, és gyermekkoromban rendszeresen készítették is szüleim, nagymamám a kertben, pattogó tűz fölött, azonban ez jelenleg a panelban kivitelezhetetlennek tűnt. Így maradt a lábos és a gáztűzhely. Én most sertésből készítettem. Hatalmas sikeres volt itthon, azon a héten kétszer kellett közkívánatra megfőznöm.

 

Untitled design 8

Hozzávalók

500 gramm tisztított sertéscomb

1 nagyobb fej vöröshagyma (nálam 90 gramm pucolva)

1 nagyobb fej zellergumó (nálam 280 gramm tisztítva)

2 nagy szál fehérrépa (nálam 100 gramm tisztítva)

4 szál sárgarépa (nálam 200 gramm tisztítva)

4-5 szem burgonya (nálam 350 gramm pucolva)

3 darab paradicsom (230 gramm)

2 liter víz

15 gramm só (-/+ néhány gramm ízlés függvényében)

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

1 púpos evőkanál pirospaprika (édes)

1 tk. őrölt kömény

1/2 tk. őrölt fekete bors

1 púpos evőkanál fokhagymakrém vagy néhány gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése

először minden zöldséget megtisztítottam, felkarikáztam/felkockáztam. Majd az apró kockára vágott vöröshagymát (ha egész fokhagymát használnák, akkor azt is ekkor tegyük bele) és a szintén kockázott sertéscombot beletettem lábosomba -zsiradék nélkül-, ahol kis tűz fölött kérgesre pároltam. Rátettem a paradicsomkockákat is. Meghintettem a pirospaprikával, majd felöntöttem a vízzel.

Nekem most vidékről kapott, házi pirospaprikám van itthon, így 1 evőkanál bőven elég volt, hogy szép színe és zamata legyen a levesnek. Lehet, hogy boltiból többet kellett volna használnom, tehát érdemes a színét, ízét figyelni a fűszerezéskor.

Majd minden további zöldséget (a krumpli leszámítva) hozzáadtam és fedő alatt kis láng felett nagyjából egy órát főztem. Majd ez idő leteltével hozzáadtam a burgonyát és a fűszereket is. Újabb 25-30 percig főztem kis tűz fölött végig. Az utolsó, közel fél órában hagytam hogy fedő nélkül gyöngyözzön a leves.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész levesem súlya 3044 gramm lett, ebben nekem lett 1287 kalória, 123 gramm fehérje, 31 gramm zsír és 126 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 119 gramm – minden zöldségre számoltam ez esetben).

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy