Ez egy nagyon gyors desszert. Előző nap kísérleteztem linzer készítésével és ahhoz csak a tojások sárgáját használtam fel. Így lett négy adag fehérjém. Másnap -mivel kidobni nem szerettem volna- elhatároztam, hogy meringue-t fogok készíteni uzsonnára, szép magyar nevén habcsókot.
Hozzávalók
4 adag fehérje -nálam ‘L’-es tojások-
csipet só
30 gramm 4 édes (lehet természetesen más édesítő is)
két csepp citromlé vagy egy csipet citromsav
a tetejére cukormentes habtejszín 300 ml+ a habtejszínbe édesítő -nálam szintén 4 édes, 10 gramm)
és meggyel szórtam meg -1 tk. gyömbérrel fűszereztem, 4 édessel édesítettem-, de természetesen lehet más gyümölcs is
Elkészítése
a hideg fehérjéket a robotgép üstjébe tettem, és amikor az üst szélén a fehérjén “apró lyukakat” láttam, szép lassan hozzáadtam az édesítőt majd a pár csepp citromlevet. Egy nem túl kemény habot kellene hogy kapjunk. Olyat ami nem esik már ki ha fejjel lefelé állítjuk a tálunkat, de nem annyira kemény, hogy formázhatatlan legyen.
Én kanál segítségével tettem sütőpapírral bélelt tepsibe, de habzsákkal is jól működik, sőt talán még jobban is, azt hiszem következőnek én is maradok utóbbinál.

A legalacsonyabb hőfokon sütöttem/szárítottam ki 50 percen keresztül. Ebből az adagból nekem három habcsók készült, de ez attól is függ, ki mekkora nagyságúra “tornyozza” őket. Közben kivettem a fagyasztott meggyet és 15 gramm 4 édessel és gyömbérrel felfőztem. Habbá vertem a tejszínhabot és a kihűlt meringue tetejére nyomtam majd megszórtam a meggyel:

Erre kivételesen nem számoltam szénhidrátot -így kalóriát sem 🙁 – csak a meggyben van szénhidrát, 100 grammban 11 gramm.
Frissítés
Időközben volt szerencsém a Miele pavlova desszert videóját megnézni, és nagyon megtetszett. Első próbálkozásaim szörnyűre sikeredtek (gázsütőm van, nem találtam el a jó hőmérsékletet), nem maradtak meg szépen az apró kis kelyhek, az elrontott pavlovákból született meg az elronthatatlan habcsókos pohárkrém receptem! 🙂
Íme az én cukormentes, karobos fagyalalttal töltött habcsókkelyheim:
A karobos fagylaltot én fagylaltkészítő gépben készítettem.
Hozzávalók
20 gramm karobpor
200 ml cukormentes habtejszín
20 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer
200 ml víz
Elkészítése
minden hozzávalót alaposan, csomómentesre kikevertem. Még mielőtt a fagylaltkészítő gép kelyhébe öntöttem volna a masszát, előtte 30 percre mélyhűtőbe tettem, hogy kellően hideg legyen, ezzel könnyítve a gép munkáját. Amint megfelelő sűrűségű lett a fagylaltom, kiszedtem a gépből és már fogyasztható is!
A kelyhekhez 3 darab tojásfehérjét 30 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszerrel felvertem, körülbelül 5 percig. Nyilván ez a gép teljesítményétől is függ, akkor jó, ha nem folyik a fehérje, szép fényes. Habzsákba tettem és a fenti -link- videó alapján megformáztam őket.
Előmelegített sütőben alacsony hőfokon, 40 perc alatt kiszárítottam őket.
További fagylalt recepteket ide kattintva olvashatsz!
Jó étvágyat!
Azóta kaptam egy új sütőt, ezzel már könnyebb dolgom volt, mint a régebbi gázzal. Utóbb cukormentes, felvert habtejszínnel és gyümölcsökkel díszítettem a kis kelyheket (de még mindig nem tökéletes, mert picit még most is megbarnultak):