Egyéb reggeli finomságok Pékáruk

Hóembert reggelire?

Aki követi Facebookon az oldalt, annak egyáltalán nem lesz új a hóember pékáru gondolata, hiszen a héten osztottam meg Pinterstről a kreatív (étel)fotót. Mivel tényleg nagyon tetszett, elkészítettem a magam verzióját. Az alapja nagyon egyszerű, egy kenyértésztát választottam, hogy ki-mit tesz rá, ízlés dolga. 

Hozzávalók:

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm finomliszt

10 gramm élesztő

10 ml extra szűz olívaolaj (vagy napraforgóolaj)

5 gramm só

10 gramm búzasikér (állagjavítás miatt, egyébként elhagyható)

120 ml langyos víz

+ feltét, ami jelen esetben: felvágott (zala), reszelt sajt és fekete olívabogyó

Elkészítése: a hozzávalókat kimértem, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tálam két külön oldalába kerüljön, majd a víz fokozatos adagolása mellett alaposan kigyúrtam a tésztámat. A víz mennyisége a lisztek márkájától/minőségétől függően minimálisan változhat. Akkor jó, ha egy nem túl kemény, a tál falától szépen elvált tésztát kaptunk. Enyhén lisztezve, lefedve 40 percet pihentettem. Majd a tésztámat 5 egyenlő részre osztottam. Egy adag tésztát további három részre vágtam (a hóember feje, pocakja és alja). A tenyereim között szétnyomkodtam, majd a kilapított tésztát összeillesztettem, hogy hóember alakja legyen. Vékonyra vágott felvágottal és reszelt sajttal megszórtam, majd félbe, illetve negyedbe vágott olívabogyókat díszítettem.

Előmelegített sütőben magas hőfokon 15 perc alatt készre sütöttem őket.

Azt hiszem, hogy az eredeti képen szereplő hóember valamilyen leveles tésztából készülhetett, de sajnos még teljes kiőrlésű és cukormentes verziót abból nem találtam (ha valaki tudna róla, kérem ne habozzon és írja meg nekem)!


Tápanyagértékek: az összes hóemberem súlya 595 gramm lett, ebben 1655 kalória, 71,9 gramm fehérje, 57,4 gramm zsír és 198 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 194,1 gramm) lett. Figyelem! A tápanyagértékeket nagyban befolyásolja, hogy ki-mit tesz rá feltétnek!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy