Egyéb édességek Sütemények

Kakaós csiga újratöltve

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)
kakaoscsiga 7
Kakaós kezecske nyúl a következő darabért

Nem vagyok rest bevallani, hogy egy-két hete megpróbálkoztam már egy narancsos tésztájú kakaós csiga recepttel, de elég érdekes íze lett és most igazán szépen fogalmaztam. Akkor úgy döntöttem, az a recept még nem igazán áll készen arra, hogy felkerüljön a blogra.

Nem adom fel azt az ötletet sem, mindenképpen cukormentes kandírozott narancshéjjal fogom elkészíteni, fogok adni magamnak és a süteménynek még egy esélyt.

Ezt viszont darált diós tésztával készítettem, és a Család visszajelzése alapján finom lett. Nem dominál benne a dió íz, mégis kellemesen kiérezni minden falatnál. Tejtermék-, tojás-, és természetesen hozzáadott cukormentes sütemény (vajon a családom is?!)

Blundel tésztás kakaós/karobos csiga receptje:

https://finomatmaskepp.cafeblog.hu/2018/04/01/kakaos-csiga-vegan-blundel-tesztabol/

Hozzávalók:

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, még jobb választás a durumliszt, vagy ha ez is teljes kiőrlésű, utóbbinál azonban tömörebb végeredményre kell számítanunk)

20 gramm búzasikér

60 gramm darált dió

20 gramm friss élesztő

1 csipet só

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

80 gramm 25%-os zsírtartalmú margarin

240 ml langyos víz

Töltelék:

10 ml zsiradék (nálam most extra szűz olívaolaj volt)

30 gramm kakaópor (most 20-22%-at használtam)

35 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Elkészítése: a liszteket, a sikért, a sót, az élesztőt, a margarint és a darált diót kimértem robotgépem üstjébe. Miközben dolgozott a gép lassan adagoltam a vizet. A víz mennyisége a lisztek márkájától/fajtájától függően minimálisan eltérhet. Könnyű, nem ragadós végeredményt kaptam, nagyjából 10 perc dagasztás után.

Lefedve 45 percet kelesztettem.

kakaoscsiga 1

Enyhén lisztezett felületre borítottam, és szimplán meghajtogattam. Tehát a tésztámat kinyújtottam téglalap alakúra, képzeletben három egyenlő részre osztottam, majd behajtogattam egymásra a „szárakat”. Ismét kinyújtottam téglalap alakúra.

Megkentem egy ecset segítségével a tésztalapomat, majd megszórtam a kakaóporral, végül édesítőszerrel.

kakaoscsiga 2

Igyekeztem határozott mozdulatokkal feltekerni (nem túl szorosan, nem túl lazán) és egy éles késsel 1-1,5 centiméteres vastagságúra szeleteltem őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket, majd alaposan megspricceltem vízzel a tetejüket.

Hideg sütőbe toltam, amit 170°C-ra állítottam. Alsó-felső sütési programon 20 perc alatt készre sütöttem őket (az idő a sütő teljesítményétől is függ).


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész csigák súlya 630 gramm lett, ebben 2083 kalória, 75 gramm fehérje, 72 gramm zsír és 268 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 255 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

kakaoscsiga 6

 

Elkészítettem dió helyett darált mandulás tésztával is:

DSCF8120

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: