Ez egy roppant egyszerű desszert, rendkívül gyorsan elkészíthető és számos módon variálható! Amit eddig kifejezetten hátránynak tartottam a kölessel kapcsolatban –hogy számomra köretként nem igen állja meg a helyét, mert összetapadnak a kölesszemek-, az most itt, ebben az esetben hasznomra vált.
Én karobporral ízesítettem a kölest, de ez el is hagyható, le is cserélhető holland kakaóporra, fahéjra, mákra vagy éppen kókuszreszelékre, attól függően éppen mihez van kedvünk. Bármilyen gyümölccsel kiváló édesség!
Hozzávalók:
200 gramm szárazon mért köles
600 ml víz
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
5 gramm karobpor
Hozzávalók a szilvaszószhoz:
350 gramm szilva (ez már a magnélküli súly)
180 ml víz
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet citromsav vagy néhány csepp citromlé
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése: a kölest átmostam, majd háromszoros mennyiségű vízben, kis láng fölött, fedő alatt feltettem főni. Körülbelül 10 perc alatt puha is lett, a fedőre egy konyharuhát borítottam és további 5-10 percre félretettem, hogy tovább puhuljon a köles. Majd hozzákevertem a karobport és az édesítőszert is. Néhányszor átkevertem, hogy gyorsabban kéz melegre hűljön.
Közben a megmosott szilvákat megfosztottam magjuktól és egy lábosban víz és fahéj kíséretében puhára főztem. Ez nagyjából 10 perc alatt megtörtént. Egy botmixer segítségével pürésítettem, majd hozzáadtam az édesítőszert és a citromsavat is.
Mikor langyosra hűlt a köles, vizes kézzel tetszőleges nagyságú gombócokat formáztam belőle, ez nálam gombóconként 20 grammot jelentett.
Ha szilvaszószra esik a választás és van otthon cukormentes vagy legalább 70%-os étcsokoládénk, akkor –tapasztalatból írom-, tegyünk bele bátran egy, maximum két kockányit. Bár nem a legkedvesebb gyümölcs számomra a szilva, étcsokoládéval keverve nekem is nagyon ízlik.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kölesgombócra: a kész desszert súlya 712 gramm lett, ebben 681 kcal, 24 gramm fehérje, 6 gramm zsír és 134 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is) lett benne nekem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a szilvaszószra: a kész szószom súlya 460 gramm lett, ebben 173 kcal, 3 gramm fehérje, 1 gramm zsír és 44 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is) lett benne nekem.
Jó étvágyat!