karobos torta cukormentes
Sütemények Torták

Karobos krémmel töltött torta

karobos_torta_finomat_maskepp

Bevezető – Karobos torta

Kisebbik fiunk születésnapjára készítettem ezt a végtelenül egyszerű tortát, amelynek alapját piskóta adja, közepére és a külső borításaként egy sárga-krém került karobos ízesítéssel. És igen, a sárgakrém nem a legideálisabb -sőt!- torta betöltésére, főleg nem burkolására, de annyira jó állaga lett, hogy végül merész voltam és megpróbáltam! Tetejére frissen felvert habtejszínből került díszítés, valamint olvasztott csokoládéból felirat (amely kapkodásom okán kettő helyen is megtört, szerencsére Botond nem rótta fel 🙂 )

A piskótát Farkas Vilmos receptje alapján készítettem (ide kattintva elérhető az Ő/eredeti receptje), természetesen a kristálycukrot lecseréltem, a lisztek arányán módosítottam.

Hozzávalók

Hozzávalók a piskótához

6 darab M-es méretű tojás

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

85 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

35 gramm finomliszt (bármilyen egyéb fehér liszttel helyettesíthető, akár teljes kiőrlésű is használható helyette, azonban a piskóta tésztája biztosan tömörebb lesz)

10 gramm búzasikér (állagjavító-elhagyható)

Opcionális: 1 vanília rúd kikapart belseje vagy 1 evőkanál vanília aroma

Hozzávalók a karobos sárgakrémhez

500 ml tehéntej (1,5%-at használtam)

55 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

20 gramm finomliszt (bármilyen egyéb fehér liszttel helyettesíthető, akár teljes kiőrlésű is használható helyette)

4 darab M-es méretű tojás

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

15 gramm karobpor (néhány érdekesség a karobról

Díszítéshez

100 ml habtejszín (cukormentes és 30%-os állati eredetű) + ízlés szerint édesítőszer

5 kocka 70%-os étcsokoládé

Elkészítése

legelsőnek előmelegítettem a sütőmet 160°C-ra (légkeveréses programon sütöttem, de készült ez már nálam gázsütőben is). Majd a tojások sárgáját a robotgépem segítségével alaposan kikevertem, míg krémes állaga nem lett.

cukormentes_sárgakrém
Krémes állagú, alaposan kikevert tojássárgája

Majd a tojások fehérjét az édesítőszerrel (már a legelején az összeset hozzáadtam) könnyű habbá vertem (nem túl keményre, ne törjön!).

felvert_tojásfehérje
Könnyű habbá vert fehérje

Majd a sárgáját hozzáöntöttem a fehérjéhez és egy spatula segítségével a „hab alá nyúlva” határozott mozdulatokkal összekevertem. Ráöntöttem a liszteket és addig kevertem, míg homogén állagú nem lett.

Szilikonos formámba öntöttem és a már felmelegedett sütőbe toltam, nekem 30 perc alatt megsült. A széleit kifele húztam a nyers tésztának, a közepe teteje lejjebb volt a széleinél, így tudtam elérni, hogy a piskóta nem púposodott fel a közepén sütés után, hanem szép, egyenletes lett a végeredmény (szintén Farkas Vilmostól tanultam).

cukormentes_piskóta
A közepéről a szélei felé van húzva a tészta

Míg sült a piskótám, addig elkészítettem a sárgakrémet is a következőképpen:

  • a tojásokat szétválasztottam, a sárgákat és a liszteket és a karobport csomómentesre kevertem a tejjel, amit feltettem kis láng fölött főni. A fehérjékből és az édesítőszerből könnyű habot vertem. A tojássárgájás – lisztes – tejes alapot sűrűsödésig főztem, majd a már felvert habra öntöttem (még forrón). Egy habverő segítségével, gyors mozdulatokkal alaposan elkevertem. Én egy lobogó vízzel teli lábos fölé tettem az üstömet (amiben a krém volt) és a biztonság kedvéért hőkezeltem a gőz felett, további 5 percig. De ez utóbbi lépés elhagyható, a lényeg, hogy a tojássárgája/liszt/tej keveréke forró legyen, amikor a fehérjét hozzáöntjük, hogy ezáltal hőkezelve legyen. Gyors mozdulatokkal keverjük és egy percig se hagyjuk magára a készülő krémet, mert a tojásból rántottánk lehet!

A megsült piskótát rácsra borítottam és miután kihűlt félbe vágtam.

teljes_kiőrlésű_piskóta
Nekem mintás lett az ,,alja”, mert ilyen a szilikonos formám

A krém felét a közepére halmoztam, a maradékkal pedig kívülről is befedtem. Hűtőbe tettem körülbelül 2 óra hosszára.

Habbá vertem – némi édesítőszerrel – 100 ml habtejszínt, amit habzsákba töltöttem, majd díszítettem a torta külsejét. Az a tapasztalatom, hogy a tejszínt érdemes a felverés előtt a hűtőből a mélyhűtőbe tenni nagyjából 15 percre, jobb állagot érhetünk el vele fixáló nélkül.

cukormentes_karobos_torta

Gőz fölött felolvasztottam 5 kocka csokoládét –lehet mikróban, vagy közvetlenül lábosban is olvasztani, de vigyázzunk, nagyon gyorsan megéghet!- maghőmérővel figyeltem, hogy 30°C fölé ne emelkedjen a hőmérséklete.

Szintén habzsákba tettem (a legvékonyabb fejet választottam) és egy sütőpapírra írtam a szöveget. Amikor elérte a megfelelő szilárdságot, könnyen le tudtam szedni és a tortára helyezni. A kezünk melegétől az ilyen vékony szöveg hihetetlen gyorsan olvad, így igyekezzünk gyorsan dolgozni vele. Azt hiszem az én esetemben nem tett jót neki, a 35°C-os konyhai hőmérséklet sem.

karobkrémes_torta

12 szeletre vágtam.


Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek

a kész tortánk súlya 1020 gramm lett, ebben 2338 kalória, 122 gramm fehérje, 119 gramm zsír és 185 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 176 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

cukormentes_karobos_torta