Sütemények Torták

Karobporral szórt madártejszelet torta

Ez egy nagyszerű sütemény, ami régóta ott lapult a receptes füzetemben, csupán eddig még nem készítettem el a diétámra/diétánkra szabva. Még évekkel ezelőtt találtam itt a fehér lisztes-cukros verzióját, amit akkoriban párszor el is készítettem, mert volt vele sikerem itthon.

Bár ezt a süteményt tepsiben szokták elkészíteni, én most tortaként sütöttem meg és nem csalódtunk, újabb sikerrel bővült a cukormentes „tortarepertoár”. A sütemény elkészítése nem vesz el sok időt tőlünk, azonban érdemes már a fogyasztást megelőző napon elkészíteni, de legalább 4-5 órával hamarabb megsütni.

Hozzávalók:

8 darab L-es méretű tojás

Összesen 140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (100 gramm + 40 gramm)

Összesen 70 gramm finomliszt (50 gramm + 20 gramm)

20 gramm bambuszrostliszt (én állományjavításra illetve szénhidrátok felszívódásának lassítására használom, ha nincs, helyette teljes kiőrlésű búzalisztet is használhatunk természetesen)

2-3 csipet só

Összesen 60 gramm négyszeres erejű édesítőszer (25 gramm + 30 gramm + 5 gramm)

400 ml 1,5%-os tehéntej

20 gramm sütőmargarin

200 ml habtejszín

3 gramm sütőpor

Elkészítése: a tojásokat gondosan szétválasztottam, a fehérjéket a szárazra törölt, zsiradékmentes robotgépem üstjébe tettem, a sárgákat egyelőre félreraktam. A fehérjéket a 25 gramm édesítőszerrel és csipet sóval habbá vertem, de nem túl keményre. Tehát a hab nem „tört”, viszont fejjel lefelé állítva az üstöt, ki sem esett belőle. Míg dolgozott a gép a liszteket kimértem a sütőporral és alaposan elkevertem. A felvert fehérjékkel óvatosan, de határozott mozdulatokkal igyekeztem összedolgozni a sütőporos liszteket. Ezt az alapot sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem és előmelegített sütőben, 180°C körüli hőmérsékleten, körülbelül 20 perc alatt készre sütöttem.

Míg sült a torta alapja, elkészítettem a krémet. A tojások sárgáját, a tejjel, a 30 gramm édesítőszerrel és a maradék 40 gramm teljes kiőrlésű liszttel és 20 gramm finomliszttel kicsi láng felett, folyamatos kevergetés mellett, sűrű krémmé főztem. Amikor besűrűsödött, a 20 gramm margarin gondosan elkevertem benne.

A sütőből kivettem a torta alapját és ráöntöttem a krémet. Én nem szoktam megvárni, hogy kihűljön sem a tészta, sem a krém, mert szerintem jobban „át tud ázni” a piskóta alatta a forró krémtől.

Valójában a „neheze” már készen is van, ha a krém is rákerült, innentől kezdve csak pihenésre van szüksége. Mielőtt felszolgáltam 200 ml cukormentes habtejszínt 5 gramm édesítőszerrel felvertem és a krém tetejére halmoztam, tetszőlegesen eligazgattam rajta és ízlés szerint díszítettem. Ez esetben karobporral szórtam meg és már tálaltam is.


Tápanyagértékek: a kész torta súlya 1155 gramm lett, ebben 2194 kalória, 92,7 gramm fehérje, 124,9 gramm zsír és 167 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 153,1 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy