Egy percig sem titkolom, ezzel a fogással nem kicsit túlléptem a napi szénhidrátkeretemet, ami az ebédet illeti! Így utólag is azt mondom, megérte és mozgok extra 20 percet! Íme, a pulykaburger teljes kiőrlésű buciban, hasznos(abb) szénhidrátokkal, talán kicsit egészségesebben!
Hozzávalók a bucihoz
280 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
7 gramm szárított élesztő
20 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
25 gramm búzasikér
8 gramm só
5 gramm négyszeres erejű édesítőszer
150 gramm tejföl (12%-os)
190 ml langyos víz
Tojás a kenéshez és szezámmag a szóráshoz (opcionális)
Hozzávalók a húspogácsákhoz
500 gramm zsírszegény darált pulykacomb
5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
130 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
1 darab L-es méretű tojás
5 gramm petrezselyem
3 gramm rozmaring
1 csapott kávéskanál bors vagy borspótló
10 gramm só
25 gramm fokhagymakrém
Elkészítése
első lépésként minimális olajon barnára pirítottam az apróra vágott vöröshagymát. Majd ezt és minden fűszert kimértem a darált húsra, hozzáadtam a tojást és alaposan elkevertem. Hűtőbe tettem a kész masszát.
Következett a teljes kiőrlésű buci. Kimértem a robotgépem üstjébe a liszteket, a sikért, az élesztőt, az olajat, a tejfölt, sót és az édesítőszert. Miközben dolgozott a gép folyamatosan adagoltam a langyos vizet. Egy könnyű, lágy tésztát kaptam, de a gépet csak akkor állítottam le, amikor már szépen felcsavarodott a dagasztókarra a tészta. Lefedtem és körülbelül 30 perc alatt duplájára kelt (elég meleg volt a konyhában már, így gyorsan kelt).
Kivettem a hűtőből a húst. Négy egyenlő részre osztottam a húst, megformáztam és sütőbe toltam, grill funkció mellett mind a két oldalukat megsütöttem (körülbelül 10-10 perc alatt). Természetesen tökéletesen megsül serpenyőben is.
Mire a húspogácsákkal végeztem, megkelt a tésztám is. Szintén négy egyenlő részre osztottam és zsömle alakúra formáztam őket. Én, a Férjem kérésére kilapítom őket, mert nem szereti, ha nagyon magasra nő a hamburgerzsemle. Konyharuhával lefedve 10 percet pihentettem még őket. Tojással megkentem, szezámmaggal megszórtam. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt készre sültek.
Innentől kezdve már nem volt más dolgom, mint összekészíteni őket. Cukormentes majonézzel kentem meg a zsemlék alját, erre paradicsomszeleteket rakosgattam, majd következett a hús, néhány szelet uborka, lapka sajt (ekkor betoltam ismét a sütőbe a grill alá, hogy szépen ráolvadjon a sajt), ruccola saláta és végül cukormentes ketchup és mustár került bele.
Teljes opcionális, lehet mellé (ha még belénk és a diétánkba fér) sült krumplit (nálunk zsírmentesen sült) is felszolgálni, olívabogyóval tűzdelve.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a teljes kiőrlésű bucira: a kész zsemlék teljes súlya 752 gramm lett, ebben 1844 kcal, 71 gramm fehérje, 46 gramm zsír és 265 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 253 gramm) lett benne.
a húspogácsákra: kész súlyuk 420 gramm lett, ebben 818 kcal, 111 gramm fehérje, 28 gramm zsír és 22 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 11 gramm) lett benne nekem.
Buci fordított lisztarányokkal
Tegnap hamburgeres napot tartottunk és ehhez szerettem volna itthon megsütni a bucikat. Mivel a szénhidrátdiétában jól ismert 70% teljes kiőrlésű-, 30% fehér liszt arányát meg kellett fordítanom az autoimmun betegségem miatt, így a tegnap készült zsemlék ennek megfelelően lettek megsütve.
Egy darab bucim 130 grammos lett, mely -energiaár számolása nélkül- 85 forintba került.
Nem tettem a tésztájába búzasikért és friss élesztővel dolgoztam.
Hozzávalók
280 gramm finomliszt
120 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
20 gramm friss élesztő
20 ml olaj (extra szűz olívaolaj, de természetesen lehet más is)
8 gramm só
5 gramm xilit plus (bármilyen más édesítőszer megfelelő)
150 gramm tejföl (12%-os zsírtartalmú)
190 ml langyos víz
Tojás a kenéshez és szezámmag a szóráshoz
Elkészítése
Megegyezik a fente leírtakkal.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész bucik súlya 657 gramm lett (5 darabot formáztam), melyben nekem 1965 kalória, 57 gramm zsír, 213 gramm szénhidrát, 46 gramm fehérje lett. Glikémiás indexe nagyjából 40% körüli.