Nem ez az első alkalom, hogy gyökérkenyeret készítek, igaz a korábbi töltött verzió volt, illetve élesztős. Ez a lenti, teljes kiőrlésű kovászt és lassabban felszívódó/összetett szénhidrátokat tartalmaz.
Hogy én, hogyan és kitől tanultam a kovász készítését, ide kattintva olvasható el!
Hozzávalók
300 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm durumliszt vagy finomliszt
250 gramm teljes kiőrlésű kovász
18 gramm só
35 gramm búzasikér – elhagyható-
350 ml langyos víz
5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
Elkészítése
előző este a hűtős kovászomból kivettem 150 grammot. Ezt feletettem 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszttel és 75 ml langyos vízzel. Amit a hűtőbe visszatettem, szintén megettem 100 gramm liszttel és körülbelül 70 ml vízzel. A kivett kovász a konyhapulton hagytam (nem zártam le légmentesen).
Másnap reggel egy nagyon szép kovász látványa fogadott, immár bevetésre készen.
Robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, rá a kovászt, a sót és a sikért. Miközben dolgozott a gép folyamatosan adagoltam a vizet. Amikor a tésztám elvált edényem falától egy nagyobb méretű tálba (aminek van teteje) 5 ml olajat öntöttem és ebben háromszor meghajtogattam a tésztát, méghozzá harmincpercenként. Amikor pihent, lefedtem.
A tészta megformázása következett. Kinyomkodtam téglalap alakúra a kezeimmel, majd felgöngyöltem és a két végét megfogva ellentétes irányban el kezdtem csavarni. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és konyharuhával lefedtem.
Körülbelül 20 percenként néztem rá a tésztára. Amikor az ujjammal megnyomtam a kenyeret, és az szépen visszavette eredeti formáját, készen állt a sütésre.
200 fokon sütöttem 20 percig, majd további 15 percig 180 fokon. A sütési idő változhat a sütő teljesítményétől függően.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kenyerem súlya 1028 gramm lett, ebben 2135 kcal, 95 gramm fehérje, 19 gramm zsír és 369 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 364 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!