Ez egy előtésztás bagett, ami annyit jelent, hogy már előző este egy kisebb adag tésztát bekészítek -egyébként az előtészta fogalmával Limara oldalán ismerkedtem meg- és másnap reggelig hagyom pihenni a konyhapulton lefedve. Ettől sokkal könnyebb, légiesebb lesz a tésztánk.
Tehát hozzávalók az előtésztához:
140 gramm teljes kiőrlésű liszt
60 gramm finomliszt
7 gramm friss élesztő
csipet só (nálam himalájai)
180 ml langyos víz -fontos, hogy ne legyen túl forró, sem hideg-
Hozzávalók a tésztához:
az előtészta
250 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
25 gramm friss élesztő
150 gramm 15%-os tejföl
40 gramm lenmag
30 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
25 gramm búzasikér
kb. 200 ml langyos víz
Elkészítése: tehát az előtészta hozzávalóit előző este elkészítjük, még dagasztani sem szükséges, egy kanál segítségével a kimért hozzávalókat alaposan elkeverjük és egy fóliával lefedjük.
Másnap az előtésztát és a friss tészta alapanyagait kimérjük és alaposan a vizet lassan adagolva egy könnyű, lágy tésztát dagasztunk. Én géppel csináltattam, körülbelül 10 percig dolgozott. Majd lefedjük ismét és újabb 1 órát pihentetjük:
A nyers tésztát egyenlő adagokra osztjuk, nálam 130 gramm lett egy bagett. Formázzuk és tepsibe helyezve, 20 percet lefedve pihentetjük őket. Mielőtt megsütjük őket, lehetőség szerint párásítsuk be a sütőnket. Ha megoldható még egy vízzel töltött tepsi behelyezése, de legalább a bagettek alapos vízzel való bespriccelése jót fog tenni a pékárunk héjának. Előmelegített sütőben, közepes lángon 30 perc alatt készre sütjük a bagetteket.
Sülés után átlagosan 110 grammra csökkent a súlya egy darab bagettnek. Így 42,9 gramm szénhidrát és 308,5 kalória értékkel bír. 100 grammban 39 szénhidrát és 280,5 kalória lett nekem.
Jó étvágyat!