lenmagos-sajtkockas-kenyer
Kenyerek és cipók Pékáruk

Lenmagos-sajtkockás kenyér

Bevezető – Lenmagos-sajtkockás kenyér

Kifejezetten kedvenc kenyér, bár kétségtelen, hogy a tápanyagértékei nem olyan kedvezőek, mint a „szimpla” teljes kiőrlésű kenyérnek. Laikusként mindenképpen azt javasolnám, hogy akinek fontos szem előtt tartania a zsír-, és kalóriabevitelt, az ne ezt a kenyeret válassza reggelire/vacsorára vagy tényleg alkalmanként fogyassza.

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt (lehet durum is, felszívódás szempontjából jobb választás)

20 gramm búzacsíra -kihagyható, de ez egy igen kedvező áron beszerezhető alapanyag, amely nagyszerű élettani hatásokkal bír,  jó ha van otthon-

20 gramm élesztő

20 gramm lenmag

100 gramm sajt -nálam trappista, de ha akad füstölt sajt csak finomabb lehet-

25 gramm búzasikér – a teljes kiőrlésű liszt(ek) miatt használom, hogy a kenyér “szerkezete-állaga” könnyebb legyen, ez is kihagyható, csak minimálisan tömörebb lesz a kenyerünk-

10 gramm só -nálam parajdi-

20 ml olaj -nálam extra szűz olívaolaj-

350 ml langyos víz -ez a liszt minőségétől változhat egy kicsit-

Elkészítése

  1. Minden hozzávalót -vizet és sajtot leszámítva- gondosan kimértem a robotgépem üstjébe -természetesen kézzel is dagasztható-, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön.
  2. A langyos vizet fokozatosan adagolva öntöttem hozzá, egy nem túl lágy tésztát kell(ene) kapnunk. A dagasztás befejezése előtt beleraktam az apró kockára vágott sajtokat. Akkor vagyunk készen, ha szépen elvált a tésztánk az edény falától.
  3. Letakarva 30 percet pihentettem -alapvetően ez legalább 45 perc lett volna, de nyár van és rettenetesen meleg a lakásban is, nem szerettem volna ha túlkel a tészta-. Megformáztam és egy konyharuhával lefedve ismét tíz-tizenöt percig hagytam pihenni.
  4. Az első 20 percben 200 fokon, majd utána további 20 percig 180 fokon sütöttem, összesen 40 percen keresztül, fedő nélkül.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kenyér súlya sütés után nekem 1024 gramm lett, ebben 2536 kalória, 116,8 gramm fehérje, 66,8 gramm zsír és 344,2 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 324,9 gramm) szénhidrát lett benne.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy