Hol a szegények, hol a gazdagok kiváltságos étele a történelem során
Ha hiszed, ha nem kedves Olvasó, a frankfurti leves eredetének semmi köze Frankfurthoz, annál inkább Pesthez. Minden valószínűséggel Pestről indult felfelé ívelő népszerűsége, sőt annak idején a szegények ételének nevezték, mivel a két világháború között nem volt sem pénz, sem lehetőség drágább húsokra, ezért virslit használtak fel a leves főzéséhez, kelkáposztával bolondítva. Az ötvenes évekre viszont luxustermék lett a virsli (Johann Georg Lahner nevű hentes készített először 1805. október 15-én), majd a nyolcvanas évekre tipikus menza étel lett. -forrás.
Ma már rengeteg verzió lelhető fel a frankfurti leves kapcsán is, az én változatom mondhatni diétásnak számít elnézve a többit (DE attól még nagyon finom lett).
Hozzávalók:
10 ml extra szűz olívaolaj
70 gramm vöröshagyma
30 gramm fokhagyma
450 gramm baromfi virsli
250 gramm kelkáposzta
20 gramm ételízesítő (nálam Reform Vito, mert ebben nincs kristálycukor)
5 gramm só
1 teáskanál majoránna
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál fehér bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
150 gramm 12%-os tejföl (én újabban a Pilos márkájút használom, hihetetlenül krémes)
20 gramm teljes kiőrlésű liszt
víz
Elkészítése: az olajon üvegesre pároltam a hagymákat (itt meg is jegyezném, hogy én nem szeretem a fokhagymát fokhagyma nyomóval elintézni, szerintem nagyon finom, ha vaj puhává fő és szétomlik a szájban). Rákarikáztam a virsliket és addig pirítottam, míg lett egy vékony kérge. Közben vékony csíkokra vágtam a már torzsától megszabadított káposztát és rádobtam a hagymás virslikre. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt, kicsi láng fölött főztem, míg megpuhult a kelkáposzta is. Kikevertem a tejfölt a liszttel, illetve hozzáadtam a fűszereket. A forró léből átmertem a tejfölös masszámra, és amikor már csomómentes volt, hozzáöntöttem a leveshez. Hagytam, hogy egy utolsót forrjon, majd majoránnás tejfölt halmozva a levesre tálaltam.
Tápanyagértékek: a kész levesem 2234 gramm lett, ebben 1703 kalória, 64,1 gramm fehérje, 131,4 gramm zsír és 71,3 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 49,5 gramm, ez azt jelenti, hogy 1 dl levesben 2,2 gramm szénhidrát lett nekem) szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!