Bevezető – smoothie
Az utóbbi időben teljesen rákaptunk a smoothiek világára. Számomra a vizes alapúak a legfinomabbak –legalábbis azok közül, amelyeket én készítek-, de próbáltuk már növényi tejjel is. Utóbbi esetben egy málnás-étcsokoládés verziót kortyolgattunk el meglehetősen gyorsan.
A mostani egy többnyire bogyós gyümölcsöket rejtő, vizes alapú, édesítőszeres ital lesz. Bár én magam nagyon ritkán eszek mézet, ehhez szerintem igazán illene. Többnyire fagyasztott gyümölcsöket használtam.
Tudtátok? A wikipedia szerint a smoothie egy, minden esetben alkoholmentes ital, amely friss gyümölcsökből és/vagy zöldségekből állhat, víz, tej, joghurt, de újabban fagylalt alapú is lehet. Az első ilyen italokat az Egyesült Államokban kezdték árulni még az 1930’as években.
Hozzávalók
60 gramm málna
100 gramm szeder
100 gramm meggy
80 gramm alma
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
¼ teáskanál fahéj
700 ml víz
jégkocka
Elkészítése
a gyümölcsöket kimértem a turmix kelyhébe, majd rászórtam az édesítőszert, a fahéjat és 500 ml vizet. Néhány szem jégkockát is hozzáadtam. Alaposan leturmixoltam.
Kancsóba öntöttem, majd rámértem még 200 ml vizet és még jó sok jégkockát.
Fogyasztásig hűtőbe tettem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész smoothie súlya 1051 gramm lett, ebben nekem 138 kalória, 3 gramm fehérje, 1 gramm zsír és 32 gramm szénhidrát lett.
Jó kortyolgatást!