Fánkok Sütemények

Mesés fánkok a sütőből, aminek Te sem tudsz majd ellenállni

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Bevezető

Imádjuk a fánkot, így zömében teljes kiőrlésű liszttel és –finomított- cukormentesen is. De amikor kiszámoltam a tápanyagértékeket az olajban sütés után és megláttam, hogy mennyi a kalóriatartalma, erre meg ugye „rosszabb” esetben rákentem a cukormentes, ám felettébb magas zsírtartalommal rendelkező mogyorókrémet…hát, sokszor képes lettem volna a napi, egész kalóriaadagomat benyomni vacsorára (és még meg sem említettem a szénhidrátot).

Na de most! Sütőben készült, zömében lassú szénhidrátokat használtam fel, így ha valaki reggelire enné magában kávéval/teával vagy éppen természetes édesítős fahéj keverékével, akkor ezzel a fánk recepttel nyugodtan meg is engedheti magának! Garantáltan hosszabb ideig bírjuk majd a reggeli után élelem nélkül a csupa lassú szénhidrát miatt!

Hozzávalók

250 gramm teljes kiőrlésű liszt

120 gramm finomliszt

30 gramm bambuszrostliszt (ha nincs otthon semmi gond, helyette használható teljes kiőrlésű liszt is, én azért szeretem, mert tovább lassít a felszívódáson, illetve állagjavítóként is szuperül funkcionál)

7 gramm szárított élesztő

320 ml langyos főzőtejszín

2 darab tojássárgája (nálam 33 gramm)

20 gramm búzasikér

40 gramm természetes, négyszeres erejű édesítőszer (vagy bármilyen egyéb édesítőszer, ami 120 gramm kristálycukornak felel meg)

4 gramm só

1 evőkanál zsiradék (nálam 40 gramm kókuszolaj, de készítettem már sütőmargarinnal is)

Elkészítése

a fenti hozzávalókat gondosan kimértem (kivéve folyadék) és robotgépem üstjébe öntöttem. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő ne közvetlen egymás mellé kerüljön. Miközben dagasztott a gép, a folyadékot lassan adagolva öntöttem, hiszen a lisztek minőségétől függően a folyadék mennyisége minimálisan csökkenhet vagy nőhet. Miután szépen elvált az edény falától a tésztám, gondosan letakartam és 45 percet szobahőmérsékleten kelesztettem.

Miután megkelt, kinyújtottam és hajtogattam. Majd a kívánt vastagságúra nyújtottam ismét. Szaggattam, közepét kilyukasztottam és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket, figyelve arra, hogy elegendő hely legyen közöttük (hiszen még nőni fognak a sütőben).

Előmelegített sütőben körülbelül 15-20 perc alatt, magas láng mellett készre sütöttem őket. (természetesen sütőtől is függ!)

Mi cukormentes és házi szilvalekvárral, mogyorókrémmel és ugyan bolti, de szintén cukormentes habtejszínnel ettük.

A fenti mennyiségből nekem 26 darab fánk készült el.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész fánkjaim súlya 801 gramm lett, ebben összesen 2178 kalória, 70,9 gramm fehérje, 89,1 gramm zsír, 253 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 236,3 gramm) szénhidrát lett benne. A zsír mennyisége csökkenthető, ha mondjuk, a fent megadott tejszín felét használjuk fel és a fennálló részt vízzel helyettesítjük.

Jó étvágyat!

Elkészítettem úgy is, hogy a tejszín adagját lefeleztem, és vízzel kevertem. Tehát 160 ml víz és 160 ml 10%-os tejszín keverékkel dagasztottam be. 

DSCF0402

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

2 Hozzászólás

    1. Köszönöm szépen Mónika! Remélem lesz kedved elkészíteni és pikk-pakk el fog fogyni Nálatok is! Szép estét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: