muffin-csokis
Muffinok Sütemények

Muffin csokis kalappal

muffin-csokis-kalappal
Muffin csokis kalappal

Bevezető

Étcsokoládés tésztájával és csokoládés ganache „kalappal” gyorsan belopta magát a család, felnőtt tagjainak szívébe. Íme, muffin csokis kalappal!

Tomikán a tojás miatt ebből nem ehetett, Botikánk az első kóstolás és egyben sokk után vissza is helyezte a tányérra a kezében lévő süteményt. Az étcsokoládé nem éppen a gyerekek kedvence, ezt be kell lássam -végre-.

No persze nem száradtak ránk a muffinok, szépen, komótosan fogytak és bár a lurkók nem fognak érte sorban állni következőnek sem, egészen biztos, hogy fel fog még kerülni az étlapunkra.

A lenti adag tésztából nekem 10 darab muffin készült el. Szilikon formát használtam a sütés során. Egy formába nagyjából 50 grammnyi tésztát kanalaztam.

Finomat Másképp... 1

Hozzávalók a csokis muffinokhoz

140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

60 gramm finomliszt

5 gramm sütőpor

1 darab tojás (nekem M-es méretű)

50 gramm margarin (nekem 25%-os zsírtartalmú)

50 gramm 70%-os étcsokoládé

150 ml tej (nálam 1,5%-os zsírtartalmú)

40 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

1 nagy csipet só

Tetejükre:

30 ml cukormentes habtejszín

30 gramm 70%-os étcsokoládé

Elkészítése

Két tálra volt szükségem. Az egyikben a száraz-, a másikban a nedves hozzávalókat mértem ki.

Felolvasztottam a margarint, majd mikor langyosra hűlt, alaposan elkevertem benne a tojást. Gőz fölött megolvasztottam a csokoládét.

Az olvasztást csinálhatjuk mikró segítségével is, viszont érdemes sűrűn ránézni, mert kellemetlen, ha a csokoládé megég, márpedig igen gyorsan képes rá. Míg, ha gőz fölött dolgozunk vele, ennek esélye szinte nulla.

A meleg csokoládét szintén gyors mozdulatokkal belekevertem a tojásos-margarinos egyvelegbe. Hozzáadtam a 150 ml tejet.

Majd a másik tálban kimértem a liszteket, a sütőport, az édesítőszert és a sót. Elkevertem. Ekkor bekapcsoltam a sütőt, légkeverésre 180°C-ra.

Összekevertem a folyékony és a száraz hozzávalókat. Éppen csak addig kevertem a tésztát, amíg minden apró kis liszt eltűnt a tésztában és míg teljesen homogén nem lett. Akkor jó a tészta állaga, ha „terül” a tálunkban. -Talán egy lágyabb nokedlitészta állagához tudnám leginkább hasonlítani. –

10 darab szilikonos formát vettem elő, melyekbe egyenként 50 grammnyi tésztát csurgattam.

Mire végeztem a porciózással, addigra a sütő is felmelegedett. 15 percig hagytam őket sülni, de természetesen érdemes tűpróbát végezni, hiszen a sütő teljesítményétől is függ a sütési idő.

Miután megsültek muffinok, láttam neki a ganache elkészítéséhez.

Felmelegítettem 30 ml habtejszín. A 30 gramm étcsokoládét apróbb kockákra vágtam, majd a tejszínhez adtam. Miután teljesen elolvadt a csokoládé a muffinok tetejére csurgattam 1-1 teáskanálnyit. Ízlés szerint keserű kakaóporral meg lehet hinteni a tetejüket.

muffin-csokoladeval-cukormentes
Muffinos csokis kalappal

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész muffinjaim súlya 536 gramm lett, ebben nekem 1463 kalória, 42 gramm fehérje, 64 gramm zsír és 163 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 161 gramm) lett.

Jó étvágyat!