paradicsomos_húsgombóc_mentesen
Húsos ételek

Paradicsomos húsgombóc tojásmentesen, basmati rizzsel

paradicsomos_húsgombóc_tojásmentes

Bevezető – Paradicsomos húsgombóc

Nagyon szeretjük a paradicsomos húsgombócokat, mi sem bizonyítja jobban, csak paradicsomos változatból három is van már fent a blogon. A paradicsomos ételeket valahogy a gyerkőcök is jobban eszik, ezért is akad belőlük oly sok.

Akad darált magvas, sajttal töltött és a számunkrahagyományos verzió is.

Ez a paradicsomos húsgombóc recept, most egy negyedik, tojás-, és gluténmentes. Előbbi azért fontos, mert tojásallergiás az idősebbik gyermekünk (megjegyzés: ezt már azóta kinőtte-2022). Kifejezetten szeretem azokat a részeket, amikor picit „megkapja” a paradicsomos húst

Hozzávalók

1 kilogramm darált hús (nálam most sertés, de ha van rá mód, akkor fele-fele arányban sertés és marha)

200 gramm basmati rizs

80 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

30 ml zsiradék

680 ml bazsalikomos paradicsompüré + 680 ml víz

30 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

Fűszerek: 15 gramm só, ½ teáskanál fekete bors, 1 evőkanál majoránna, 2 teáskanál bazsalikom, 10 gramm pirospaprika, nagyjából 30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

 

FotoJet 4

Elkészítése

a darált húshoz kevertem a basmati rizst, az apró kockára vágott vöröshagymát, a 10 gramm sót, a borsot, a majoránnát és a pirospaprikát. Alaposan összekevertem, majd gombócokat formáztam belőle.

Lábosomban 30 ml zsiradékból és 30 gramm lisztből világos rántást készítettem, amire ráöntöttem a bazsalikomos paradicsompürét. A maradék sót és édesítőszert rászórtam.

Belerakosgattam a gombócokat és kis láng fölött, fedő alatt 40 percig főztem. Néha a lábos füleinél fogva megmozgattam a gombócokat, fakanállal nem kevertem, nehogy összetörjenek a húsgombócok.

Forrón tálaltam, petrezselyemmel szórtam. Pikk-pakk elkészült a paradicsomos húsgombóc.

TIPP!

  • ha keményítővel készítjük, akkor továbbra is gluténmentes lesz az étel, viszont akkor a rántással járó extra zsiradék hozzáadását elkerülhetjük! Ha keményítővel dolgozunk, akkor azt a főzés legvégén, hideg folyadékkal csomómentesre keverve öntsük rá a paradicsomos húsgombócokra, s figyeljünk, hogy ne főzzük utána már túl sokáig! Én maximum 2 evőkanálnyi keményítőt adnék hozzá és tápiókával vagy esetleg borsókeményítővel készíteném.
  • a rizst lehet bulgurral is lehet helyettesíteni, de a blugur nem gluténmentes élelmiszer!
  • ha fontos a gluténmentesség, akkor mindenképpen szenteljük kiemelt figyelmet a konyhánk és az eszközeink gluténmentességére. A glutén száll, tehát bárhol megtapadhat a konyhánkban. Érdemes leginkább a fa eszközeinkből (de ha lehetséges, akkor mindenből) külön tartani a gluténmentes ételekhez.

paradicsomos_húsgombóc_mentesen


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya 2576 gramm lett, ebben 2957 kalória, 242 gramm fehérje, 124 gramm zsír és 203 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 187 gramm) lett nekem.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy