képviselőfánk
Fánkok Sütemények Videoreceptek

Pindúr képviselőfánkok

Bevezető

Nagyon szerettem volna egy nekünk, inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek megfelelő/ehető képviselőfánkot elkészíteni, amit nyugodt szívvel tehetek az asztalra a családomnak is. Zömében teljes kiőrlésű liszttel, extra rost hozzáadásával és (finomított) cukormentesen állítottam elő. A lenti hozzávalókból nekem 12 darab mini képviselőfánk készült.

Mit lehet tudni a képviselőfánk tésztájáról?

Sokan égetett tésztaként vagy resztelt tésztaként is ismerik. A cukrászdákban magasabb sikértartalmú lisztet használnak fel hozzá, hogy a végeredmény minél finomabb legyen. Készíthető margarinnal, vajjal de akár olajjal is, mindegyik zsiradékkal működni fog. A víz cserélhető tejre is. A sikeresség legfontosabb hozzávalója a tojás! A tojás egyfajta emulgeáló anyagként fog működni, neki köszönhetően lesz egynemű, selymes állagú a nyers tésztánk. A hozzávalók aránya (a tojást leszámítva) 1:1:1 (zsiradék + folyadék + liszt).

Fontos, hogy a kikevert tésztánk némileg terüljön, semmiképpen se folyjon. Nagyon fontos, hogy a lent vagy bármilyen más receptben megadott tojásmennyiséget nem szabad 100%-ra venni, mert a lisztek őrlésétől és a tojások minőségétől/nagyságától függően, a tojások száma változhat. Mindenképpen azt tanácsolom, hogy a felvert tojásokat apránként adjuk a tésztához. Én jobb szeretem kézzel keverni és nem a robotgépre bízni, mert kézzel keverve sokkal jobban érezni az állagát.

Az égetett tésztákat úgynevezett kétütemű sütéssel készítjük, vagyis ez esetben az első 10-15 percben magasabb hűfokon, majd a következő 15-20 perben alacsonyabb hőfokon sütjük meg a tésztánkat. Ha van rá mód, akkor gőzös sütőbe tegyük. Ha nincs ilyen funkció a sütőnkön, akkor behelyezhetünk egy vízzel töltött, kisebb tepsit a fánkok mellé (vagy amíg felforrósodik a sütőtér), de én a gőzösítést ki szoktam hagyni és szoktak sikerülni a fánkok ☺️

Ami talán fontos lehet, hogy mikor megsültek a fánkok, én nem szoktam őket azonnal kivenni a sütőből, hanem egy fakanállal kitámasztva résnyire a sütő ajtaját, hagyom, hogy hűljön a sütő légtere. Az én meglátásom, hogy ez idő alatt is tudnak picit száradni.

Ahogy lentebb is (az első receptnél) főzött pudinggal töltöttem, de azért a képviselőfánk -szerintem- sárgakrémmel az igazi. Ha utóbbi mellett döntenétek, akkor a krémet szerintem érdemes előző nap elkészíteni, hogy teljesen kihűljön, összeérjen.

Hozzávalók

40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

30 gramm bambuszrostliszt

30 gramm finomliszt

100 gramm zsiradék (nálam 70%-os zsírtartalmú margarin ez esetben)

100 ml víz

3 gramm só

5 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer, de abból is maximum 1 kávéskanálnyi, de el is hagyható)

3 darab tojás (nekem összesen 159 gramm-de ez liszt-, és tojásfüggő)

190 ml cukormentes habtejszín

Bourbon vaníliás zabpudingpor 40 gramm+ 400 ml tehéntej az elkészítéséhez + 10 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer, ami 40 gramm kristálycukornak felel meg) – a kész pudingból összesen 230 grammot használtam fel, így maradt még a főzött pudingból- VAGY sárgakrém

Elkészítése

a vizet feltettem melegedni a margarinnal és kevergetés mellett addig főztem, míg teljesen elolvadt a zsiradék. Utána hozzáadtam a liszteket, a cukrot és a sót. Addig főztem a masszát folyamatos kevergetés mellett, amíg nem lett „rezgős”. Javaslom, hogy olyan lábost használjuk, ami nem túl népszerű darabja a konyhánknak, hiszen picit „kérges” lesz a lábosunk alja, oldala, így nagy valószínűséggel áztatni szükséges majd.

fontos, ha esetleg ténylegesen jobban letapad a tészta egy része, akkor azt egy bizonyos ponton már ne kaparjuk fel, hogy ne legyenek összesült tésztadarabok a tésztánkban

Miután átfőztem/átsütöttem a masszát -pár perc-, átöntöttem egy másik tálba és megvártam, míg kihűlt.

A három tojást alaposan felvertem és a már langyosra hűlt masszához folyamatos kevergetés mellett lassan, szakaszokban adagoltam. Akkor lesz jó a tésztánk, ha szépen terül. Nem folyik, de nem is „áll meg egy helyben” a tésztánk.

Én kicsit nagyobb adagokat nyomtam ki egy habzsák segítségével, a sütőpapírral bélelt tepsimre, mint egy jól megtermett dió.

Magas hőfokon (210°) 20 percet sütöttem, majd a legalacsonyabb hőfokon (180°) további 20 percet „szárítottam”,

Mikor kihűltek, levágtam a tetejüket. Ha minden jól ment, akkor a belseje kissé üreges! Ide töltöttem be a már kész és szintén kihűtött pudingot. Majd ennek a tetejére, frissen felvert tejszínhabot nyomtam.

Ha van rá mód tegyük pár órára hűtőbe, hogy jól „összeérjenek” az ízek.

Illetve mindenképpen megjegyezném azoknak, akik még nem használtak zabpudingport, hogy ez nem lesz olyan sűrű mint a hagyományos puding, hígabb az állaga, még akkor is, ha már kihűlt.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a megtöltött képviselőfánkok teljes súlya 633 gramm lett, ebben 1839 kalória, 40,9 gramm fehérje, 149,9 gramm zsír és 82,9 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 73,9 gramm lett).

Jó étvágyat!

cukormentes_képviselőfánkok_finomat_másképp

Fordított lisztarányokkal és sárgakrémmel készítve

Másfél hete várok a megrendelt édesítőszerre, így most nem volt mit tenni folyékony mesterséges édesítőszert használtam fel a sütemény elkészítése során. Magába a képviselőfánk tésztájába nem kell sok, sőt el is hagyható. A sárgakrémbe viszont az került, illetve egy minimális a tejszínhab ízesítése miatt is. A fiúknak a tetejére porrá őrölt nádcukrot hintettem (ezt látjátok a képen is lentebb).

Hozzávalók

a tésztához:

105 gramm finomliszt + 45 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm margarin

150 gramm víz

5 tojás

egy nagy csipet só

a sárgakrémhez:

500 ml tej

75 gramm liszt (50 gramm finomliszt – 25 gramm teljes kiőrlésű)

3 darab tojás

nálam egy evőkanál vanília aroma és 1 zacskó vanilin zero (természetesen egy fél rúd vanília kikapart belseje a legjobb választás)

150 gramm kristálycukornak megfelelő édesítő, nálam most a folyékony mesterségesből 13 ml

Továbbá a töltéshez:

200 ml cukormentes habtejszín

ízlés szerint édesítőszer

Elkészítése

A képviselőfánkok elkészítése teljesen megegyezik a fent leírtakkal. Sajnos azóta sem vettem még nagyobb átmérőjű habkinyomófejet, így nem a legszebbek, sőt kicsit csacskák is lettek.

A sárgakrém:

  1. A tojások sárgáját kikevertem 200 ml tejjel.
  2. A tojások fehérjét robotgépem üstjébe tettem az édesítő felével.
  3. A kikevert tojássárgás tejes keverékhez adtam a liszteket és homogén állagúra kevertem.
  4. A maradék, 300 ml tejet lábosba öntöttem, hozzáadtam a vanília aromát, a vanilin zero-t és a maradék édesítőszert. Kis hő fölött, sűrűn átkeverve felforrósítottam.
  5. Ebből a forró keverékből átmertem a tojássárgás-tejes-lisztes keverékre. Gyors mozdulatokkal átkeverve, nehogy összekapja a tojást. Majd az egészet egybeöntöttem a fazékba és továbbra is kis hő fölött, folyamatosan kevergetve addig főzve, míg kellően besűrűsödik.
  6. Ekkor már nekiláttam a hab felverésének is. Figyeljünk rá, hogy ne verjük túl!
  7. Először a felvert habból tegyünk át egy keveset a fazékban lévő masszához, alaposan keverjük el, majd az egész habot átönthetjük a fazékba. Határozott, gyors mozdulatokkal keverjük át. Fontos, hogy a massza még forró legyen, hiszen ezáltal fogjuk hőkezelni a fehérjét.
  8. Egy tálba öntöttem és úgy fedtem le fóliával, hogy közvetlen a tetejére igazítottam. Miután teljesen kihűlt, éjszakára hűtőbe tettem.

Liszt helyett használhatunk egyébként keményítőt/ vaníliás pudingport is. 500 ml tejhez 2 csomag pudingport.

A kihűlt képviselőfánkokat recés késsel kettévágtam. A sárgakrémet és a felvert habtejszínt is habzsákba töltöttem. Először a sárgakrémből nyomtam a képviselőfánkok aljába, majd a habtejszínből nyomtam rá, végül visszahelyeztem a hozzáillő tetejét.

képviselőfánk_finomat_másképp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy