Bevezető
Nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni a zöldbablevest (is), erre az ételre is rámondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás. Hallottam, hogy van olyan, aki rántja, és nem habarja, van, aki tesz bele sárgarépát, sőt van, aki kolbászt is bele szokott főzni. Az én verzióm elég puritán: csak zöldbab van benne és egy egyszerű habarással le is „rendezem”.
Hozzávalók
400 gramm zöldbab (rendszerint fagyasztott zöldséget használok)
5 gramm ételízesítő (Reform Vito, cukormentes)
200 gramm 12%-os tejföl
25 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
10 gramm pirospaprika
0,5 kávéskanál fekete bors (csapott)
1 teáskanál majoránna (púpozott)
8-10 gramm só
3-4 levél babérlevél
2 evőkanál fokhagymás ecet
1 fej vöröshagyma
1500 ml víz
Elkészítése
- Kimértem a zöldbabot és felöntöttem hideg vízzel.
- Beletettem a megpucolt vöröshagymát (egyben).
- Fedő alatt puhára főztem a zöldbabot az ételízesítővel, majd a tejfölben elkevertem a teljes kiőrlésű búzalisztet, a fűszereket és a sót.
- Hozzámertem a forró levesből és csomómentesre kevertem. A hőkiegyenlítés után a leveshez adtam a lisztes-fűszeres tejfölt.
- A főzés befejezése előtt körülbelül 20 perccel beledobtam néhány darab babérlevelet és hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön a leves.
- Utolsó lépésként hozzáadtam a fokhagymás ecetet.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész levesem súlya 2010 gramm lett, ebben 506 kalória, 17,7 gramm fehérje, 27 gramm zsír és 61,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 45,4 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!