Ez a “hagyományos” rakott kel egy reform verziója. Nem tudom ki hogyan fagyasztja le a húsokat -ha egyáltalán fagyasztja- de én általában 700-800 grammos adagokban szoktam a darált húst például. Ez esetben viszont soknak bizonyult ez a mennyiség, így készítettem a rakott kel mellé még egy tepsi húsgolyót “nyakon öntve” egy adag sajtos zúzott paradicsommal.
Hozzávalók:
600 gramm tisztított, nyers kelkáposzta
200 gramm szárazon kimért barna rizs
750 gramm darált sertés
70 gramm vöröshagyma
fűszerek ízlés szerint -nálam: só, bors, majoránna, pirospaprika-
300 gramm tejföl
30 gramm dijoni mustár
5 gramm só
100 gramm reszelt sajt
1 db tojás -nálam ‘L’-es méret-
20 ml extra szűz olívaolaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítése: a tisztított kelkáposzta leveleket pár percig lobogó vízbe tettem, közben pedig félkészre főztem a barna rizst is. A darált húshoz adtam a kockára vágott vöröshagymát, a fűszereket, a félig megfőtt rizst és alaposan elkevertem. Ezt a húsos keveréket elfeleztem, az egyik felét a rakott kelhez, a másik felét pedig a paradicsomos gombócokhoz használtam fel. Leszűrtem a kelkáposzta leveleket, majd megtöltöttem, felgöngyöltem a húsos töltelékkel -mint amikor töltött káposztát készítünk-:
A tejfölt, a mustárt, a sót, a reszelt sajtot és egy darab tojást alaposan elkevertem és a töltött levelekre öntöttem. Miután egyenletesen eligazítottam a tetején magas hőfokon körülbelül 40 percig sütöttem, de nyilván ez sütő függő, így érdemes többször is ránézni.
Hozzávalók a paradicsomos gombócokhoz:
a húsból készült töltelék egyik fele
300 gramm zúzott paradicsom
80 gramm reszelt sajt
ízlés szerint fűszer -nálam kevés só, bor-
1 evőkanál extra szűz olívaolaj a tepsi kenéséhez
Elkészítés: a tepsit kikentem a zsiradékkal, a fűszeres-rizses hús másik feléből gombócokat formáztam. Kimértem a zúzott paradicsomot, elkevertem a reszelt sajttal, fűszerekkel és ráöntöttem a gombócokra. Szintén magas hőfokon 35-40 perc alatt készre sütöttem:
Mi salátával ettük, hogy még laktatóbb legyen, valamint nem utolsó sorban egészségesebb az adott fogás, ha nyers zöldséget fogyasztunk mellé.
A saláta keverékhez felhasználtam:
150 gramm csíkokra vágott fejes salátát
140 gramm paradicsomot
100 gramm uborkát
150 gramm kockára vágott sajtot
A képen szereplő mennyiség 30 gramm szénhidrátnak felel meg. A salátára nem számoltam szénhidrátot, mert a tányéron lévő mennyiség nem éri el a 200 grammot -egyik benne lévő zöldség 100 grammjában sem haladja meg az 5 gramm szénhidrátot-.
Jó étvágyat!