Húsos ételek

Rakott kel kicsit másképpen

Ez a “hagyományos” rakott kel egy reform verziója. Nem tudom ki hogyan fagyasztja le a húsokat -ha egyáltalán fagyasztja- de én általában 700-800 grammos adagokban szoktam a darált húst például. Ez esetben viszont soknak bizonyult ez a mennyiség, így készítettem a rakott kel mellé még egy tepsi húsgolyót “nyakon öntve” egy adag sajtos zúzott paradicsommal. 

Hozzávalók:

600 gramm tisztított, nyers kelkáposzta

200 gramm szárazon kimért barna rizs

750 gramm darált sertés

70 gramm vöröshagyma 

fűszerek ízlés szerint -nálam: só, bors, majoránna, pirospaprika-

300 gramm tejföl

30 gramm dijoni mustár

5 gramm só

100 gramm reszelt sajt

1 db tojás -nálam ‘L’-es méret-

20 ml extra szűz olívaolaj a tepsi kikenéséhez

 

Hozzávalók

Elkészítése: a tisztított kelkáposzta leveleket pár percig lobogó vízbe tettem, közben pedig félkészre főztem a barna rizst is. A darált húshoz adtam a kockára vágott vöröshagymát, a fűszereket, a félig megfőtt rizst és alaposan elkevertem. Ezt a húsos keveréket elfeleztem, az egyik felét a rakott kelhez, a másik felét pedig a paradicsomos gombócokhoz használtam fel. Leszűrtem a kelkáposzta leveleket, majd megtöltöttem, felgöngyöltem a húsos töltelékkel -mint amikor töltött káposztát készítünk-:

SAM_5175

A tejfölt, a mustárt, a sót, a reszelt sajtot és egy darab tojást alaposan elkevertem és a töltött levelekre öntöttem. Miután egyenletesen eligazítottam a tetején magas hőfokon körülbelül 40 percig sütöttem, de nyilván ez sütő függő, így érdemes többször is ránézni.

SAM_5189

Hozzávalók a paradicsomos gombócokhoz:

a húsból készült töltelék egyik fele

300 gramm zúzott paradicsom 

80 gramm reszelt sajt

ízlés szerint fűszer -nálam kevés só, bor-

1 evőkanál extra szűz olívaolaj a tepsi kenéséhez

Elkészítés: a tepsit kikentem a zsiradékkal, a fűszeres-rizses hús másik feléből gombócokat formáztam. Kimértem a zúzott paradicsomot, elkevertem a reszelt sajttal, fűszerekkel és ráöntöttem a gombócokra. Szintén magas hőfokon 35-40 perc alatt készre sütöttem:

Mi salátával ettük, hogy még laktatóbb legyen, valamint nem utolsó sorban egészségesebb az adott fogás, ha nyers zöldséget fogyasztunk mellé. 

A saláta keverékhez felhasználtam:

150 gramm csíkokra vágott fejes salátát

140 gramm paradicsomot

100 gramm uborkát

150 gramm kockára vágott sajtot

SAM_5193

A képen szereplő mennyiség 30 gramm szénhidrátnak felel meg. A salátára nem számoltam szénhidrátot, mert a tányéron lévő mennyiség nem éri el a 200 grammot -egyik benne lévő zöldség 100 grammjában sem haladja meg az 5 gramm szénhidrátot-.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy