Azt hiszem a férjem jobban szereti a zabpelyhes kenyereket, mert tömörebbek. Mióta életmódot váltottunk azt hiszem “nem lenne képes” a bolti felfújt, lyukacsos (fehér és félbarna) kenyeret megenni. Ha úgy sikerül a kenyerem mint ez, meg szokta dicsérni 🙂 -Egyszer Édesanyám jött hozzánk és ide jövet vásárolt egy kilogramm bolti félbarna kenyeret, pont azon a napon sütöttem frisset én is…elképesztő volt a méretbeli különbség pedig biz csak 150 gramm volt a különbség a kettő között-.
Hozzávalók:
200 gramm zabpehely (mindegy hogy apró vagy nagyszemű)
150 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
25 gramm búzasikér
10 gramm só (nálam himalájai)
20 gramm friss élesztő
130 gramm tejföl
20 gramm búzapehely
25 gramm lenmag
300 langyos víz (ennek mennyisége függhet a lisztek minőségétől is)
Elkészítése: minden hozzávalót kimértem a robotgépem üstjébe (ha kenyérsütővel csinálnák, ott ha jól emlékszem fontos, hogy az üst aljára kerüljön a folyadék, itt nem), ügyelve hogy a só és az élesztő a tál két különböző oldalára kerüljön. 15 percig dagasztotta a gép, majd letakarva pihentettem 40 percet szobahőmérsékleten. Mikor megkelt formáztam ez esetben cipó alakúra és lefedett jénaiban tovább hagytam pihenni újabb 15 percet. Majd előmelegített sütőben közepes hőfokon (villany esetében 180°C körül) 40 perc alatt készre sütöttem. Ha megoldható érdemes párásítani a sütőt, esetleg egy másik vízzel teli tepsi behelyezésével. Én általában meg szoktam spriccelni a kenyerem tetejét is vízzel. Íme a végeredmény:
Ami a számokat illeti: 100 gramm kész kenyérben lett 36,8 CH és 252 kalória nekem. Ez egy 30CH-s reggeli esetében 81,5 gramm kenyeret jelent -más nem számolandó CH mellett természetesen- és 204,12 kalóriát.
Jó étvágyat!
Kedves Zsuzsa!
Búzapelyhet írsz a receptedben, ezt mivel tudnám helyettesíteni? Rozspehellyel lehet, vagy inkább sima liszttel tegyem?
Üdv: Magdi
Kedves Magdi!
Kérlek ne haragudj, teljesen elkerülte a figyelmemet, hogy kérdeztél, csak most láttam. Gondolom, már nagyon nem aktuális a válasz, de igen, inkább rozspehellyel (bár a rozs sokakat puffaszt).
Szia!
Nagyon bízom benned, hátha Te tudsz nekem segíteni…
Valami olyan kenyérkét keresek ami hasonlít állagában a valódi kenyérhez..
Cukorbeteg vagyok és egyszerűen már nem tudom megenni azokat a CH csökkentett borzalmakat, mindegyik nehéz, tömör…. Vala i igazán laza, puha szellős kenyeret szeretnék kreálni….
Válaszod előre is nagyon köszönöm!!
Judit