Opciók nyomtatása

Cukormentes almás palacsinta

cukormentes-almas-palacsinta-finomat-maskepp

Bevezető

A héten osztottam meg Veletek Facebookon, hogy végre szüretelhettük az egy szál almafánkat. Ugyan idén nem kedvezett neki az időjárás, de azért akadt némi pirosló, savanykás alma. Teljes kiőrlésű almás pitét sütöttem belőlük, illetve az egyik vasárnapi desszertnek ezt az almás palacsintát készítettem el. Nálunk amúgy is nagyon sok palacsinta fogy a hétköznapok során, így gondoltam kipróbálom, így izlik-e a gyerekeknek. Botikánk éppen csak ránézett -nem meglepő-, Tomikánk viszont eltűntette a tányérjáról, bár lehet a palacsintára kent mogyorókrém adta el a desszertet :) Mi felnőttek, porrá őrölt, természetes édesítőszerrel hintettük meg a tetejét, s bátran -s szerényen- állíthatom nagyon finom volt! Magát a receptet egész évre ajánlom, hiszen alma mindig kapható, és szerintem a gyümölcsök között alacsonyabb árkategóriájúnak számít. Kezdő konyhatündéreknek is sikerélményük lesz vele! Én 50-50%-ban használtam a liszteket az oldhatatlan rostok miatt, de természetesen 70-30%-ban (teljes kiőrlésű liszt javára) is sikerülni fog. A recept születése/megírása óta ismét elkészítettem és végre Botikánk is bizalmat szavazott neki. :) almás_palacsinta_finomat_másképp
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 15 min Főzési/sütési idő: 30 min Teljes Idő: 45 perc
Adag 5
Kalóriák 1084
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
  • 2 tojás (M-es méretű)
  • 100 gramm finomliszt (ha akad durumliszt, bátran cseréljük le rá)
  • 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 milliliter tej (1,5%-os zsírtartalmú)
  • 100 milliliter ásványvíz (buborkéos)
  • 150 gramm savanykásabb alma (pucolt, tisztított súly)
  • 5 gramm sütőpor
  • 5 milliliter növényi zsiradék (a sütéshez)
  • 1 gramm só (egy nagy csipet)
  • 10+10 gramm természetes édesítőszer (négyszeres erejű)
Elkészítése
  1. Legelsőnek meghámoztam az almákat, a csutkától megtisztítottam őket. Nagylyukú reszelőn pedig lereszeltem az almadarabokat. 

    Én ugyan nem tettem az almához, de természetesen lehet ízesíteni fahéjjal, őrölt gyömbérrel, őrölt szegfűszeggel is akár.
  2. Felütöttem a két tojást, rámértem a liszteket és a sütőport. Hozzáadtam a folyadékokat és egy habverő segítségével csomómentesre kevertem. Megszórtam 10 gramm édesítőszerrel és nagy csipet sóval. 

  3. A kész palacsintatésztához adtam a reszelt almákat is. Átkevertem. 

  4. Teflon serpenyőmet felmelegítettem és egy ecset segítségével vékonyan kikentem zsiradékkal. Majd kisebb méretű palacsintákat sütöttem. 

    Érdemes figyelni rá, hogy vékonyra húzzuk a tésztát a palacsintasütőnkben, mert a sütőpor miatt amúgy kicsit növekedni fog a térfogata.
  5. A forró palacsintákat porrá őrölt (nagyjából, összesen 10 grammnyi) édesítőszerrel hintettem. 

Táplálkozási adatok

Adag ~ 100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 157.3kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 3.8g6%
Telített zsír 1.03g6%
Transzzsír 0.01g
Koleszterin 57.8mg20%
Nátrium 95.7mg4%
Kálium 112.79mg4%
Összes szénhidrát 23.5g8%
Élelmi rost 2.5g10%
Cukrok 3.8g
Fehérje 5.9g12%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

Nekem a teljes súly 689 gramm lett, egy darab palacsinta nagyjábó 60-70 grammos lett. 

Kulcsszavak: cukormentes, desszert, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz