Opciók nyomtatása

Diós-narancsos muffin

cukormentes narancsos dios muffin scaled

Bevezető

Árválkodott egy nagy darab narancs a hőtőben, s arra gondoltam, jó lenne valamilyen süteményhez felhasználni. Akadt még mellé egy kevés dió is tavaly Karácsonyról 😎, s valahogy adta magát az ötlet, hogy a vasárnapi ebéd után -a szokásos puding helyett- a desszert, egy pikk-pakk elkészíthető muffin legyen. Ajánlom Nektek is! Nagyjából 30 perc alatt elkészült, szóval ha valami desszertre vágytok, de kevés az időtök, ideális választás! Őszintén megírva, a Férjem szerint a narancsot nem igen lehetett rajta érezni, de mivel
  • előre nem tudhattam, hogy az egy nagy narancs leve kevés lesz, hogy kiérződjön, s
  • mivel ezt egy maradékmentő sütikének szántam
eszem ágában sem lett volna boltba menni!

A dióról

Tudtad, hogy
  • 2019-ben az éves diótermelés elérte a 4,5 tonna, mely termelésnek 56%-át Kína adta a világnak *
  • a férfiaknak rendszeres fogyasztása javasolt a prosztata védelmében? *
  • 100 gramm dió közel 7 gramm rostot tartalmaz, gazdag többszörösen telítetlen zsírokban (Omega-6), B1-, B6- vitaminokban és mangánban!
  • a dió héját az ókori Rómában szövetek színezéséhez, míg a középkori Európában hajak festéséhez hasznáták fel
dios-narancsos-muffin-finomat-maskepp- Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels

A narancsról

  • 2019-es adatok szerint 79 millió tonna narancsot termeltünk világszerte, ennek a mennyiségnek legnagyobb részét Brazília adta (22%) *
  • Az európai lakossággal a mórok ismertették meg
  • A narancs 87%-a víz, C-vitaminban igen gazdag gyümölcs
narancsfa-finomat-maskepp Hans Braxmeier képe a Pixabay -en. Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról (ide kattintva elérhető), hogy csökkenteni kényszerülök a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét az étrendemben. Még mindig kísérletezek a legmegfelelőbb aránnyal, így ez most 50-50%-os arányban készült. Természetesen akik a szénhidrátdiéta szabályait követik, bátran készítsék 70-30%-os megosztásban! A tehéntej cserélhető növényi italra, azonban ez esetben valamilyen semlegesebb ízvilágút választanék, mondjuk zab-, vagy rizsitalt. Alapvetően téli hónapokhoz soroltam a receptet, mert a narancsnak és diónak is akkor van igazán szezonja. Korábbi, diós recepteket ide kattintva olvashattok, narancsos recepteket, pedig ide kattintva.
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 10 min Főzési/sütési idő: 20 min Teljes Idő: 30 perc
Adag 9
Kalóriák 1433
Legjobb évszak Tél
Hozzávalók
  • 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 gramm finomliszt
  • 30 gramm négyszeres erejű édesítőszer (természetes)
  • 6 gramm sütőpor
  • 1 narancs leve (nálam 80 ml)
  • 80 milligramm tej (1,5%-os)
  • 50 gramm dió (durvára vágva)
  • 40 milligramm olaj (napraforgó)
  • 1 tojás (M-es)
  • 1 gramm só (nagy csipet)
Elkészítése
  1. Bekapcsoltam a sütőt légkeverésre, 180°C-ra. 

    Kimértem a liszteket, a sütőport, az édesítőszert és a csipet sót. Alaposan elkevertem őket.

  2. Majd egy másik tálba a folyékony hozzávalókat: az olajat, a tojást, a frissen facsart narancslevet és tejet. Alaposan elkevertem őket is. 

  3. Majd összeöntöttem a szilárd és a folyékony hozzávalókat. Hozzáadtam a nagyobb darabokra vágott diódarabokat.

    Igyekeztem nem túlkeveni a tésztát, néhány mozdulattal csomómentesre elegyítettem. 

  4. 9 darab muffinformába osztottam szét a nyers tésztát. Eddigre felmelegedett a sütőm is. 20 perc alatt készre sütöttem őket

    A sütési idő a sütő teljesítményétől/márkájától függően változhat. Érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kivennénk a sütőből.
  5. Opcionális: porrá őrölt természetes édesítőszerrel szórtam meg a tetejüket. 

Táplálkozási adatok

Adag 462 gramm

Adag 9


Mennyiség adagonként
Kalóriák 1508kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 82g127%
Telített zsír 2.11g11%
Transzzsír 0.02g
Koleszterin 42.8mg15%
Nátrium 128mg6%
Kálium 237mg7%
Összes szénhidrát 152g51%
Élelmi rost 4.18g17%
Cukrok 2.92g
Fehérje 38g76%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A diós-narancsos muffin glikémiás indexe nagyjábó 40% körüli (irányadó érték). 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, desszert,