Opciók nyomtatása

Húsgolyó nyárson, leveles tésztával

hus-golyo-finomat-maskepp

Bevezető

A Pinterestet böngészve találkoztam ezzel a recepttel, Tastemade  jóvoltából. Igen ötletes, hihetetlenül gyorsan elkészíthető ételről van szó (ha bolti tészta mellett döntünk). Némileg módosítottam a videóban látható hozzávalókon, ezáltal le is egyszerűsítettem, de a fenti linken elérhető az eredeti verzió, ha ahhoz lenne inkább kedvetek. Én most bolti -fehér-, zsírban szegényebb leveles tésztát használtam fel hozzá, hiszen hónapok óta igyekszem csökkenteni a teljes kiőrlésű liszt arányát az étrendemben autoimmun betegségem (colitis u.) miatt. A darált húsból is 20%-os zsírtartalmú változatot használtam fel. A húshoz nem adtam, viszont mielőtt sütőbe toltam őket, tetejüket lekentem felvert tojással. Ha elhagyjuk a tetejéről a tojást, akkor tojásmentesen étkezőknek is felszolgálhatjuk. Ha magam készítettem volna a tésztát hozzá, akkor nagy valószínűséggel blundel tésztával dolgoztam volna. Szerintem köretnek leginkább friss saláta illik mellé, viszont amikor ezt készítettem akkor nem volt itthon. Így majonézes-tejfölös kukoricasalátát kínáltam mellé, de sokkal egészségesebb/jobb választás lett volna a friss zöldség, -talán egy kevés salátaöntettel-. Szerintem az év bármely szakaszában készíthető, egyáltalán nem évszakfüggő étel. A konyhában kevesebb rutinnal rendelkezők is bátran kipróbálhatják, sikerülni fog! Ha nem tudunk nyárshoz jutni, akkor talán a tepsibe fektetve, fogpiszkálóval vagy hústűvel helyenként megszúrva nem nyílik szét a tészta sütés közben.    
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok ,
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 30 min Főzési/sütési idő: 30 min Teljes Idő: 1 óra
Adag 4
Kalóriák 2464
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
    Hozzávalók a húsgolyókhoz
  • 500 gramm darált sertéshús (ha van rá lehetőség zsírban szegényebb)
  • 275 gramm leveles tészta (ha lehet, akkor light)
  • 70 gramm füstölt sajt (kockázva)
  • 10 gramm só
  • 8 gramm metélőhagyma
  • 0,5 evőkanál őrölt kömény
  • 1 nagy csipet őrölt fekete bors
  • 1 tojás a kenéshez (elhagyható)
  • 5 fa nyárs
  • Hozzávalók a kukoricasalátához
  • 400 gramm tejföl (ha lehet, akkor 12%-os)
  • 250 gramm kukorica (nálam szuper édes, fagyasztott)
  • 70 gramm vöröshagyma (1 közepes méretű)
  • 50 gramm majonéz (ha megoldható, akkor cukormentes)
  • 30 gramm mustár
  • 8 gramm só
  • 5 gramm négyszeres erejű édesítőszer (vagy bármilyen egyéb édesítőszer ízlés szerint)
Elkészítése
    Húsgolyók
  1. A darált húst összekevertem a fűszerekkel. A leveles tésztát hosszú csíkokra vágtam. A sajtot felkockáztam. 

  2. A húsból tenyerembe vettem, közepébe egy sajtkockát tettem, majd gombócot formáltam belőle. Ezt négyszer ismételtem meg nyársonként (kivéve az utolsónál, ott kevesebb lett a húsgolyó.

  3. daralt-hus-leveles-teszta-finomat-maskepp

    A négy húsgolyót a konyhapultra tettem, majd egy csík tésztával cikk-cakk alakban beburkoltam. 

  4. daralt-hus-golyo-leveles-teszta

    Miután elfogyott az összes alapanyagom, egy felvert tojással megkentem a tetejüket. 180°C-os, légkeveréses sütőbe toltam, ahol 30 perc alatt megsültek. 

  5. Kukoricasaláta
  6. A kukoricát forró vízbe öntöttem, ahol 10 perc alatt puhára főztem őket.

  7. Közben kikevertem a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót és az édesítőszert.

  8. husgolyo-tesztaban-finomat-maskepp

    Mikor megpuhultak a kukoricaszemek, szűrőbe öntöttem, hideg víz alatt lehűtöttem és a tejfölös-majonézes alaphoz adtam. Átkevertem és fogyasztásig hűtőbe raktam pihenni/összeérni.

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 352kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 23.1g36%
Telített zsír 6.04g31%
Koleszterin 52.9mg18%
Nátrium 614.1mg26%
Kálium 239.3mg7%
Összes szénhidrát 18.3g7%
Élelmi rost 0.79g4%
Cukrok 0.07g
Fehérje 17.9g36%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

A leveles tésztás húsgolyó glikémiás indexe 25% körüli. Sütés utáni súlya 700 gramm lett nekem.

A kukoricasaláta súlya 768 gramm lett. Irányadó tápanyagértékei 100 gramm vetítve: 135 kcal, 4,3 gr fehérje, 8,8 gr szénhidrát, 8,2 gr zsír. Glikémiás indexe nagyjából 15% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, húsos fogás,