Opciók nyomtatása

Joghurtos burgonyafőzelék teljes kiőrlésű liszttel

joghurtos-burgonyafozelek-finomat-maskepp

Bevezetés

A burgonyafőzelék nem éppen mondható inzulin-, és vércukorbarát ételnek, noha ezzel problémája csak azoknak adódik, akiknek már van valamilyen szénhidrát-anyagcsere problémájuk. Nálunk elő-elő szokott fordulni, ugyanis a gyerekek nagyon szeretik. Ilyenkor, én vagy egy teljes kiőrlésű tortillát eszem tojással, sonkával, zöldségekkel vagy megengedek magamnak egy tányér krumplifőzeléket. Joggal felmerülhet a kérdés, hogy tényleg annyira finom étel-e, hogy nem vagyok képes kiiktatni a hétköznapjainkból. Azonban ezt az ételt Botikánk olyannyira kedveli, hogy utóbb három tányérral is evett belőle. Aki régebb óta velem tart itt, vagy a blog Facebook oldalán, nagy valószínűséggel tudja, hogy Botyánk autizmussal diagnosztizált kis örökmozgó, amely az étkezésére is kihatással van. Így számunkra külön öröm, ha van, amit szívesen elfogyaszt.

A burgonya

Hosszasan gondolkoztam akad-e olyan ismerősöm, akiről tudom, hogy nem kedveli ezt a zöldséget valamilyen formában. Azt kell írjam, nincs. Az én gyerekkorom meghatározó gasztronómiai eleme volt, egy hétvégén sem hiányozhatott a bő olajban sült krumpligerezd. Vastagra vágva, természetesen. Talán ennek az „olajos múltnak” köszönheti, hogy ma már sokak számára kerülendő ételek listájára került. S ugyan a glikémiás indexe valóban kissé magas (60% körüli), mindemellett C vitaminban és B6 vitaminban viszonylag gazdag. Némi káliumot is tartalmaz. A krumpli az egyik legtovább tárolható zöldségünk, azonban fontos, hogy C vitamintartalma radikálisan lecsökken a tárolás folyamán. Burgonyaültetvény, forrás: Wolfgang Ehrecke képe a Pixabay -en. Tudtad?
  • Világszerte 5000 fajta létezik.
  • A Nemzetközi Burgonya Központ Peruban található.
  • Az eddigi felfedezések alapján, a legkorábbi burgonyagumó-maradványokat a mai Peru területén találták, i.e. 2500 körüli időszakból.
  • 2018-as statisztikai adatok szerint a világ éves burgonyatermelése, 368 millió tonna volt. A termelés élén Kína állt, a maga 98,3 millió tonnájával.
  • Egy 2005-ös kísérlet alapján úgy vélik, hogy az áztatott, hidegen fogyasztott, illetve újramelegített krumplis ételek glikémiás indexe alacsonyabbá válhat a nyers állapothoz képest. Ezt a hatást, a rezisztens keményítő felszabadulásának vélik. * *
  • Csak és kizárólag a gumója fogyasztható, a felszín feletti részben méreganyag gyűlik fel.

TIPP

Természetesen a joghurt cserélhető tejfölre, ha tehetjük zsírban szegényebb változatra. Vagy ha lehetőségünk akad, akkor bátran próbáljuk ki a SKYR sovány de fehérjében gazdag sajttal, mely átkeverés után, inkább tejföl állagúvá válik. Jelen esetben teljes kiőrlésű búzaliszttel habartam, de természetesen ha a cél egy gluténmentes főétel, akkor mindenképpen cseréljük le. Működni fog kölesliszttel, teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is, de akár valamilyen keményítőt is használhatunk sűrítésre. Ha a felszívódás gyorsasága nem fontos, akkor választhatunk szimpla keményítőt, esetleg tápiókát, ha lassabb felszívódást szeretnénk elérni, de keményítővel dolgoznánk, akkor pedig borsó keményítővel is próbálkozhatunk.Arra érdemes figyelni, hogy amennyiben keményítővel sűrítünk, akkor azt csak a főzés végén adjuk ételünkhöz! A főzelék mellé fasírtot készítettem, melynek receptje ide kattintva elérhető.
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok ,
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 15 min Főzési/sütési idő: 40 min Teljes Idő: 55 perc
Adag 8
Kalóriák 1850
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók a főzelékhez
  • 10 milliliter zsiradék (napraforgóolaj)
  • 120 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
  • 1700 gramm burgonya (pucolt súly)
  • 180 gramm görög joghurt
  • 40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1500 milliliter víz
  • 1 gramm fekete bors (őrölt)
  • 15 gramm só
  • 3 gramm babérlevél
  • 3 teáskanál majoranna (szárított)
Elkészítése
  1. A hagymákat meghámoztam, apró kockákra vágtam és a kimért olajon üvegesre pároltam őket.

  2. A burgonyákat meghámoztam, kockákra vágtam, majd a párolt vöröshagymákra tettem. Felöntöttem 1500 ml vízzel. Fedő alatt puhára főztem őket. 

  3. Kikevertem a joghurttal a teljes kiőrlésű lisztet, majd a krumpli, forró főzőlevéből hozzákevertem a lisztes-joghurtos a hőkiegyenlítés miatt. Csomómentesre kevertem. Ráöntöttem a krumpliszemekre a habarást. 

  4. Addig kevertem kis hő fölött, míg a számomra kellő sűrűséget el nem érte. 

Táplálkozási adatok

Adag 2929

Adag 8


Mennyiség adagonként
Kalóriák 1850kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 36g56%
Telített zsír 0.47g3%
Nátrium 203mg9%
Kálium 257mg8%
Összes szénhidrát 368g123%
Élelmi rost 0.53g3%
Cukrok 0.86g
Fehérje 50g100%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Kulcsszavak: húsmentes, tojásmentes, cukormentes,