Bevezetés
A burgonyafőzelék nem éppen mondható inzulin-, és vércukorbarát ételnek, noha ezzel problémája csak azoknak adódik, akiknek már van valamilyen szénhidrát-anyagcsere problémájuk. Nálunk elő-elő szokott fordulni, ugyanis a gyerekek nagyon szeretik. Ilyenkor, én vagy egy teljes kiőrlésű tortillát eszem tojással, sonkával, zöldségekkel vagy megengedek magamnak egy tányér krumplifőzeléket.
Joggal felmerülhet a kérdés, hogy tényleg annyira finom étel-e, hogy nem vagyok képes kiiktatni a hétköznapjainkból. Azonban ezt az ételt Botikánk olyannyira kedveli, hogy utóbb három tányérral is evett belőle. Aki régebb óta velem tart itt, vagy
a blog Facebook oldalán, nagy valószínűséggel tudja, hogy Botyánk autizmussal diagnosztizált kis örökmozgó, amely az étkezésére is kihatással van. Így számunkra külön öröm, ha van, amit szívesen elfogyaszt.
A burgonya
Hosszasan gondolkoztam akad-e olyan ismerősöm, akiről tudom, hogy nem kedveli ezt a zöldséget valamilyen formában. Azt kell írjam, nincs. Az én gyerekkorom meghatározó gasztronómiai eleme volt, egy hétvégén sem hiányozhatott a bő olajban sült krumpligerezd. Vastagra vágva, természetesen. Talán ennek az „olajos múltnak” köszönheti, hogy ma már sokak számára kerülendő ételek listájára került.
S ugyan a glikémiás indexe valóban kissé magas (60% körüli), mindemellett C vitaminban és B6 vitaminban viszonylag gazdag. Némi káliumot is tartalmaz. A krumpli az egyik legtovább tárolható zöldségünk, azonban fontos, hogy C vitamintartalma radikálisan lecsökken a tárolás folyamán.
Burgonyaültetvény, forrás:
Wolfgang Ehrecke képe a
Pixabay -en.
Tudtad?
- Világszerte 5000 fajta létezik.
- A Nemzetközi Burgonya Központ Peruban található.
- Az eddigi felfedezések alapján, a legkorábbi burgonyagumó-maradványokat a mai Peru területén találták, i.e. 2500 körüli időszakból.
- 2018-as statisztikai adatok szerint a világ éves burgonyatermelése, 368 millió tonna volt. A termelés élén Kína állt, a maga 98,3 millió tonnájával.
- Egy 2005-ös kísérlet alapján úgy vélik, hogy az áztatott, hidegen fogyasztott, illetve újramelegített krumplis ételek glikémiás indexe alacsonyabbá válhat a nyers állapothoz képest. Ezt a hatást, a rezisztens keményítő felszabadulásának vélik. * *
- Csak és kizárólag a gumója fogyasztható, a felszín feletti részben méreganyag gyűlik fel.
TIPP
Természetesen
a joghurt cserélhető tejfölre, ha tehetjük zsírban szegényebb változatra. Vagy ha lehetőségünk akad, akkor bátran próbáljuk ki a SKYR sovány de fehérjében gazdag sajttal, mely átkeverés után, inkább tejföl állagúvá válik.
Jelen esetben
teljes kiőrlésű búzaliszttel habartam, de természetesen ha a cél egy gluténmentes főétel, akkor mindenképpen cseréljük le. Működni fog kölesliszttel, teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is, de akár valamilyen keményítőt is használhatunk sűrítésre. Ha a felszívódás gyorsasága nem fontos, akkor választhatunk szimpla keményítőt, esetleg tápiókát, ha lassabb felszívódást szeretnénk elérni, de keményítővel dolgoznánk, akkor pedig borsó keményítővel is próbálkozhatunk.Arra érdemes figyelni, hogy amennyiben keményítővel sűrítünk, akkor azt csak a főzés végén adjuk ételünkhöz!
A főzelék mellé fasírtot készítettem, melynek receptje
ide kattintva elérhető.