Opciók nyomtatása

Joghurtos-sajtos pogácsa

joghurtos-pogacsa-cukormentes-finomat-maskepp

Joghurtos-sajtos pogácsa

Reggel felébredve láttam egy posztot Limarától, egy nagy tál pogácsáról, ahol is megemlítette, hogy Luca-napra sütötte őket. Milyen jól néztek ki, mamám! Belőlünk a Luca napja kissé vegyes érzéseket vált ki. Egyrészt, nagyon szép eredete van magának a Luca napnak, illetve Svédországban a Nobel-ünnepségek zárónapja is Luca nevéhez -vagyis Szent Lúciához- kapcsolódnak. Ugyanakkor nagyon távol áll tőlünk például a pénzérme elrejtése a pogácsába, vagy éppen a Luca szék készítése. * Mindentől függetlenül tudtam, hogy nekem ma kell sütnöm egy tepsivel! Korábban volt fent a blogon egy joghurtos pogácsarecept, de még 2016-ban íródott és úgy éreztem, némi csinosításra szorul maga a bejegyzés, illetve a képek sem voltak igazán szépek -hozzáteszem mai napig igen ügyetlen vagyok, de határozottan javuló tendenciát mutat képalkotási készségem-. Szóval, átolvasva a receptet, kissé alakítva rajta, újra fotózva, megszületett ez a recept. :)
Annak idején ezt, mint minden más ételt, zömében teljes kiőrlésű liszttel készítettem (70%-ban teljes kiőrlésű, 30%-ban egyéb fehér liszt), azonban körülbelül fél éve ezt az arányt megfordítottam, mert az autoimmun betegségem aktívvá vált a túlzott és rendszeres teljes kiőrlésű liszt fogyasztásától.
Tehát, természetesen készíthető 70%-ban teljes kiőrlésű liszttel (420 gramm) és 30%-ban finomliszttel, vagy egyéb fehérrel (180 gramm). Azonban, ebben az esetben minden bizonnyal minimálisan több folyadékra lesz szükség a tészta bedagasztásához. Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékeket és glikémiás indexet a recept aljára görgetve olvashattok. Ebből a hozzávaló mennyiségből kicsivel több, mint 1 kg kész pogácsánk lett, szóval mondhatni temérdek sült ki belőle. Az év bármely szakában süthető, semmilyen különleges-, idény hozzávaló nem szükségeltetik az elkészítéséhez. Kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják. Korábbi pogácsareceptek ide kattintva olvashatók.  
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 20 min Főzési/sütési idő: 20 min Pihenő idő: 40 min Teljes Idő: 1 óra 20 perc
Adag 8
Kalóriák 3079
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
  • 420 gramm finomliszt
  • 180 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 gramm élesztő (friss)
  • 150 gramm natúr joghurt (3,5%-os)
  • 80 gramm margarin (60%-os zsírtartalmú)
  • 2 tojás (L-es méretű)
  • 1 tojás (a pogácsák kenéséhez)
  • 15 gramm só
  • 120 milliliter víz (langyos)
  • 100 gramm reszelt sajt (markánsabb ízű, nálam nagylyukú, ízre ementálira hajazó)
Elkészítése
  1. Robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, majd rámorzsoltam az élesztőt. 

    Ha tehetjük, akkor a finomliszt helyett használjunk durumlisztet, a szénhdirátok lassabb felszívódása érdekében. (Honfi Bernadett dietetikus egy korábbi tanácsa)
  2. Majd kimértem a margarint, a joghurtot és a kettő darab tojást a lisztekre. Alacsony fokozaton kezdtem dolgozatatni gépemet. 

    Jelen esetben 60%-os margarint használtam fel, de természetesen kisebb zsírtartalmú zsiradékkal is próbálhatjuk. Arra figyeljünk, hogy minél alacsonyabb zsírtartalmú margarinnal dolgozunk, annál vizesebb. Természetesen a végeredmény is kicsit más lesz, kevesebb zsiradék hozzáadásával, viszont a tápanyagértékek kedvezőbbek lesznek.
  3. Miközben dolgozott a gép, hozzáadtam a sót, illetve lassan adagoltam a langyos vizet. Egy könnyű állagú, nem ragadós tésztát kaptam végeredményül, nagyjából 8-10 perc, közepes erősségű dagasztás után. 

    A lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat a folyadék mennyisége is. Érdemes apránként hozzáadni a vizet.
  4. Miután végzett a gép, enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát, majd kézzel is átgyúrtam. A tálba visszahelyezve és lefedve, meleg helyen 40 percig kelesztettem. 

  5. Míg kelt a tészta, lereszeltem a sajtot.

  6. Miután duplájára kelt a pogácsa tésztája, lisztezett felületen szomplán áthajtogattam a tésztát. 

    Szimpla hajtogatás: a téglalap alakúra nyújtott tésztát gondolatban három egyenlő részre osztjuk, majd a két szélét középre hajtjuk és nyújtjuk.
  7. cukormentes-pogacsa-finomat-maskepp

    Kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatam a tésztát, tojással megkentem tetejüket, sajttal megszórtam őket. 

  8. joghurtos-pogacsa-finomat-maskepp

    Míg felmelegedett a sütő 180°C-ra, addig egy konyharuhával lefedve hagytam nekik pihenni. 20 perc alatt készre sültek. 

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 273.94kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 8.8g14%
Telített zsír 0.48g3%
Koleszterin 34.4mg12%
Nátrium 540mg23%
Kálium 68.9mg2%
Összes szénhidrát 36.8g13%
Élelmi rost 3.27g14%
Cukrok 2.3g
Fehérje 9.8g20%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

A pogácsák  teljes súlya sütés után nekem 1124 gramm lett. Glikémiás indexe 30% körüli lett. 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, húsmentes,