Opciók nyomtatása

Temesvári tokány nokedlivel

temesvari-sertestokany-nokedli-finomat-maskepp

Temesvári tokány nokedlivel

Az elmúlt időszakban a tokány-félék rajongói lettünk. Egy rém zsíros ételről van szó, hiszen a hús mellett alapját képzi a szalonna is, ellenben szénhidrátban szegény. Tehát akit a zsír mennyisége nem aggaszt, annak valószínűleg egyik kedvence lesz ez az étel. Nokedlit készítettem mellé, a lisztek arányát tekintve 50-50%-ban (teljes kiőrlésű búzaliszt -  finomliszt). Régebben 70%-ban teljes kiőrlésű búzaliszttel készítettem, de az oldhatatlan rostok magasabb aránya és a már meglévő autoimmun betegségem nem működtek jól. A sűrítéshez finomlisztet használtam fel, de ez cserélhető bármilyen egyéb lisztfélére, akár keményítőre (borsókeményítő klassz választás lehet) is. Alapvetően glutént tartalmaz ez a fogás, de könnyen gluténmentessé tehető. Az imént említett keményítőre cserélés a sűrítésnél, illetve köretnek rizs felszolgálása meg is oldja a gluténmentesség kérdését. Ha gluténérzékeny a vendégünk, akkor természetesen kiemelt figyelmet kell szentelni a konyhánk „tisztaságára - gluténmentességére” is. Most tarjából készítettem a tokányt, azonban ideálisabb lapockából, de sokan készítik sertéscombból is. Egész évben ideális étel, azonban akik friss zöldbabot használnának fel az elkészítéséhez, azoknak inkább a június-augusztus időszakot javasolnám, hiszen ekkor van szezonja ennek a zöldségnek. Kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik. Ha ez elnyeri tetszésed, akkor ajánlom figyelmedbe a borsos tokány receptjét is, melyet ide kattintva érhetsz el.  
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok ,
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 30 min Főzési/sütési idő: 60 min Teljes Idő: 1 óra 30 perc
Adag 4
Kalóriák 1298
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
  • 100 gramm vöröshagyma (egy közepes méretű)
  • 150 gramm kolozsvári szalonna
  • 15 gramm fokhagyma
  • 1000 gramm tarja (készítettem már lapockából és sertéscombból is)
  • 400 milliliter víz
  • 1 paprika (közepes méretű)
  • 150 gramm paradicsom (2 közepes méretű)
  • 200 gramm tejföl (zsírban szegényebb, 12%-os)
  • 200 gramm zöldbab (nyers)
  • 15 gramm búzaliszt (természetesen lehet teljes kiőrlésű vagy gluténmentes is)
  • 6 gramm só (ízlés szerint változhat)
  • 2 gramm fekete bors
  • 4 gramm őrölt kömény
  • Hozzávalók a nokedlihez
  • 2 tojás (M-es méretű)
  • 250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 gramm finomliszt (vagy durumliszt)
  • 10 gramm só
  • víz
Elkészítése
  1. Hosszú csíkokra vágtam a kolozsvári szalonnát és a serpenyőbe téve, kis hő fölött pirítani kezdtem őket.

  2. Majd hosszú, vékony szeletekre szeleteltem a vöröshagymát és a szalonnákhoz adtam. Mikor üvegesre párólódtak a hagymaszeletek, hozzáadtam az apróbb darabokra vágott fokhagymákat is.

  3. Majd szintén vékony csíkokra vágtam a paprikát -természetesen csuma nélkül- és a paradicsomokat. Ezeket a zöldségeket is rátettem a hagymás-szalonnás alapra. A lábosra fedőt tettem.

  4. Közben csíkokra vágtam a húst. 

  5. zoldbab_greenbeans_finomat_maskepp

    Mikor kissé összeesett a paprika és paradicsom, hozzáadtam a zöldbabot is. Alaposan átkevertem. 

  6. Miután a zöldbab is átmelegedett, rátettem a felcsíkozott húst is. Mikor kissé kérgesek lettek a húsdarabok, felöntöttem vízzel. Majd tovább főztem fedő alatt, néha átkeverve. 

  7. Sóval, borssal -vagy borsikafűvel-és őrölt köménnyel ízesítettem. 

    Ha szeretnél valami mást használni fekete bors helyett - mert sokszor nekem is problémát okoz a colitis miatt, vagy epe-, és májproblémákból adódóan kerülnéd-, akkor bátran próbáld ki helyette a borsikafüvet. Ha borsikafű mellett döntenél, akkor azt a főzés utolsó pár percében add az ételhez!
  8. temesvari_tokany_finomat_maskepp

    Nem „szabad”, hogy a tokányon túl sok szaft/lé legyen, azonban, ha esetleg elfőtt, akkor egy picit pótolni kell. A tejfölt a liszttel csomómentes kevertem és a lábosban lévő forró léből rámerve -hőkiegyenlítés miatt- elkevertem. Majd a tokányra öntöttem. Hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön és eláztam alatta a hőt. 

  9. Nokedli elkészítése
  10. Legelsőnek feltettem melegedni vizet egy nagy fazékba.
  11. Majd kimértem a liszteket, a sót, ráütöttem a két tojást és hozzáadtam annyi vizet, hogy egy sűrű állagú tésztát kapjak.

    A víz felét helyettesíthetjük buborékos ásványvízzel is akár!
  12. Mikr felforrt a víz, kiszaggattam a nokedlitésztát, majd egy szűrű segítségvel kimertem, lecsepegtettem és tálalásig lefedtem.

    Megszórhatjuk a kész nokedlit petrezselyemmel, esetleg egy evőkanálnyi extra szűz olívaolajjal.
Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 254.4kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 18.5g29%
Telített zsír 6.45g33%
Transzzsír 0.09g
Koleszterin 65.35mg22%
Nátrium 268.6mg12%
Kálium 348.4mg10%
Összes szénhidrát 3.2g2%
Élelmi rost 0.82g4%
Cukrok 1.16g
Fehérje 16.7g34%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban/és a lentebb, -nokedlire vonatkozó- szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

A temesvári teljes súlya főzés után nekem 1298 gramm lett. Glikémiás indexe 10% körüli lett. 

A nokedli teljes súlya főzés után 1338 gramm lett, 100 grammra vetítve 139,1 kalória, 5 gramm fehérje, 24 gramm szénhidrát, 1,6 gramm zsír lett benne. Glikémiás indexe 15% körüli lett. 

Kulcsszavak: húsos fogás, tojásmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, cukormentes