Egyszerűen és gyorsan elkészíthető karobos keksz, zömében lassú felszívódású szénhidrátokkal, cukormentesen. Jó választás tízóraira, uzsonnára is.
Hozzávalók:
110 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
10 gramm bambuszrostliszt (ha nem lett volna itthon, helyette teljes kiőrlésű lisztet használtam volna, jó állagjavító és a rost lévén lassít a szénhidrátok felszívódásán)
50 gramm finomliszt (természetesen lehet helyette bármilyen egyéb fehér liszt vagy akár durum, graham, zabpehely is)
60 gramm 70%-os zsírtartalmú margarin
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
3 gramm só
10 gramm karobpor (természetesen holland kakaóporral is működik)
70 ml víz
Elkészítése: a liszteket kimértem, hozzáadtam a margarint, a sót, az édesítőszert és a karobport. A margarint a tenyereim között dörzsölve a liszttel, eldolgoztam, majd hozzáadtam a vizet. A víz mennyisége minimálisan változhat a lisztek minőségétől/márkájától függően. Egy nem túl kemény, könnyen formázható tésztát kaptam.
Vékonyra (0,5 cm vastagra) nyújtottam -enyhén lisztezett felületen-, majd kiszaggattam és kedvemre díszítettem, természetesen ez a lépés elhagyható.
180°C-on 7 perc alatt megsütöttem, de ez az idő a sütő teljesítményétől is függ.
Tápanyagértékek: a kész kekszeim súlya 290 gramm lett, ebben 960 kcal, 7 gramm fehérje, 46 gramm zsír és 110 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is) lett benne nekem. Ezek csak hozzávetőleges/ tájékoztató jellegű adatok!
Jó étvágyat!