Egyre többször hűvösebb az idő, egyre többet kívánjuk mi is a meleg leveseket. Indokolatlan, hogy miért hanyagoltam eddig a karalábét, hiszen még nyersen is fogyasztható, magas víz-, és rosttartalmú zöldségről van szó.
A lenti recept rizstejszínnel készült és gluténmentes liszttel, de akinél nem fontos, hogy az előbb említett allergéneket kerülje, nyugodtan használhat, teljes kiőrlésű lisztet és főzőtejszínt is. Viszont a lenti verzióban vegán barátainkat is az asztalhoz invitálhatjuk.
Hozzávalók
10 ml olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma (pucolt súlya 100 gramm)
2 kisebb fej karalábé (tisztított súlyuk összesen 500 gramm)
Néhány szál sárgarépa (nekem 270 gramm pucolva)
1800 ml víz
200 ml rizstejszín
35 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
Fűszerek: 10 gramm só, ½ teáskanál őrölt kömény, ¼ teáskanál fekete bors, 2 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer, 1 evőkanál petrezselyem
Elkészítése
az olajon üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát, majd rátettem a szintén kockázott karalábét és sárgarépát. A petrezselymet leszámítva, minden fűszert hozzáadtam. Felöntöttem vízzel és fedő alatt puhára főztem a zöldségeket.
Közben kikevertem csomómentesre a rizstejszínt a barna rizsliszttel és a leves levéből hozzámerve alaposan elkevertem. Majd ezt hozzáöntöttem a leveshez és hagytam, hogy egy utolsót forrjon a leves. A tűz elzárása után, megszórtam a petrezselyemmel.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya 2575 gramm lett (125 gramm anyagveszteséggel számolhattam), ebben nekem 455 kalória, 17 gramm fehérje, 12 gramm zsír és 70 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 64 gramm- a zöldségekre számoltam) lett.
Jó étvágyat!