Már többször írtam arról, hogy aki csak teheti süssön otthon magának, a családjának kenyeret, mert felbecsülhetetlen a gőzölgő, minden adalékanyagtól mentes “igazi” kenyér illata. Azt gondolom, most már rutinos kenyérsütő asszony 🙂 vagyok, így ma merészkedtem egy számomra eddig teljesen ismeretlen kenyeret betolni a sütőbe. Bizton állíthatom nem utoljára, ez a gyökérkenyér. Elsőnek Az áfonya mámora oldalán bukkantam rá, nem gondolkodtam sokáig, megcsináltam a magam verzióját is, íme:
Hozzávalók:
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm rétesliszt
25 gramm friss élesztő
10 gramm só (nálam himalájai jelen esetben)
30 gramm búzasikér
280 ml langyos víz
100 gramm vékonyra szeletelt kolbász
100 gramm sajt (nálam füstölt black forest)
Elkészítése: a szokott módon minden száraz alapanyagot kimértem a robotgépem üstjébe, ügyelve arra, hogy az élesztő és a só a tál két külön oldalába kerüljön. A langyos (!) vizet lassanként adagolva egy lágy, de nem ragadós tésztát dagasztattam a géppel. -A víz a liszt minőségétől függően változhat-. Amikor elértem a kívánt tésztaállagot, fólia alatt 1 órát pihentettem.
Enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, illetve a tepsim méreteinél kicsit hosszabbra. Megszórtam kolbász szeletekkel -következő alkalommal előre le fogom sütni a zsírját lecsepegtetve fogom a kenyérbe tenni-, majd megszórtam reszelt sajttal:
A tészta rövidebbik oldalán behajtottam a széleket -vékonyan-, majd szorosan feltekertem. A két végét elkezdtem csavarni:
Konyharuhával lefedve ismét pihentettem 20 percet. Alaposan befújtam vízzel a kenyere tetejét és vékonyan meghintettem liszttel. Előmelegített sütőben közepes hőfokon (villany esetében körülbelül 180°C) 35-40 perc alatt készre sütöttem:

És a belseje:
A kenyerem kész súlya 1056 gramm lett, amiben 2418 kalória, 126,1 gramm fehérje, 53,7 gramm zsír és 332,7 gramm szénhidrát ( a szénhidrát diéta szabályai szerint számolva 327 gramm) lett nekem.
Süssetek kenyeret, nem fogjátok megbánni!
Jó étvágyat!